Κοροναϊός: Πώς θα γίνεται το rapid test στο σπίτι – Τι λένε οι φαρμακοποιοί (video)

Μόνοι μας στο σπίτι θα μπορούμε να κάνουμε το self-test κοροναϊού, το οποίο θα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία μια φορά την εβδομάδα, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Η διαδικασία είναι απλή και περιγράφηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Μέσα στο κουτί υπάρχει μια μπατονέτα και ένα δοχείο με υγρό. Η διαδικασία είναι η εξής: παίρνουμε τη μπατονέτα, τη βάζουμε σε κάθε ρουθούνι 7 δευτερόλεπτα και το γυρνάμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Παίρνουμε τη μπατονέτα και τη βάζουμε στο δοχείο με το υγρό. Το δοχείο έχει 1 εκατοστό υγρό μέσα. Πιέζουμε το δοχείο 10 με 15 φορές για να περάσει το επίχρισμα στο υγρό. Βγάζουμε την μπατονέτα, κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε τρεις σταγόνες από το υγρό στην πλαστική κασέτα. Σε 15 λεπτά θα γνωρίζουμε αν είμαστε θετικοί στον ιό ή όχι».

Ποιο είναι το πρόβλημα που προκύπτει για τους φαρμακοποιούς

Για το βασικό πρόβλημα που προκύπτει με το τι θα κάνει κανείς το τεστ κοροναϊού, όταν αυτό βγει θετικό, σε περίπτωση που δεν μπορεί να το κάνει στο σπίτι του και το κάνει μέσα στο φαρμακείο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε ότι φοράτε τη μάσκα, πάτε στο φαρμακείο, μπαίνετε μέσα και λέτε θέλω να μου κάνεις το τεστ γιατί είμαι ηλικιωμένος. Ο ασθενής θα βγάλει τη μάσκα του, θα τη βάλει κάτω και θα πρέπει εμείς να κάνουμε αυτή τη διαδικασία… Αποδεικνύεται μετά από 15 λεπτά ότι το τεστ είναι θετικό. Τι κάνουμε; Έχουμε ένα μπαστούνι, έχουμε ένα προϊόν, το οποίο έχει μέσα τον ιό. Αυτό τι το κάνουμε; Το δίνουμε στον ασθενή και του λέμε πήγαινε και πέταξε στα σκουπίδια; Το δίνουμε και του λέμε να το κάνει μια βόλτα στην παραλία; Τι θα κάνουμε;».

«Το θέμα είναι το εξής. Ότι έχουμε ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή να διαχειριστούμε. Ο κόσμος απ’ έξω βλέπει ότι υπάρχει ένας άνθρωπος θετικός στον ιό που αναπνέει μέσα στο φαρμακείο. Ότι υπάρχει ασθενής χωρίς μάσκα για να γίνει όλη αυτή τη διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα», προσθέτει.

Ο ίδιος ζητά αποζημίωση της τάξης των 30-50 λεπτών, προκειμένου να κάνουν τα τεστ οι φαρμακοποιοί σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν θέλει να το κάνει μόνος του στο σπίτι. «Θέλουμε το νόμιμο κέρδος από τη χρησιμοποίηση του φαρμακοποιού επιστήμονα και από το φαρμακείο μας ως χώρο που ένα χρόνο η κυβέρνηση τον έχει τσάμπα», αναφέρει.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, επισημαίνει πως η διαδικασία θα είναι εύκολη αλλά άγνωστο παραμένει τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν δύναται να κάνει μόνος του το τεστ.

«Λέγεται ότι θα είναι εύκολο γιατί θα είναι self rapid test που σημαίνει ότι θα είναι ειδικά κατασκευασμένα. Αλλά δε θα μπορούν όλοι να το κάνουν μόνοι τους. Θα χρειάζονται βοήθεια».

Πηγή: Μega

Μπορεί επίσης να σας αρέσει