Κοροναϊός: Πόσο αποδυναμώνεται από τη ζέστη και την υγρασία

Τόσο οι επιστήμονες, όσο και όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για τη χαμηλότερη μετάδοση του κοροναϊού.

Όπως φαίνεται, όχι άδικα, καθώς σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο ο κοροναϊός φαίνεται πως αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.

Οι ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.

Αντίθετα, χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, όπως δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επισήμανε ο Μπράιαν.

«Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα, τόσο με τη θερμοκρασία, όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο, γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κοροναϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία», εξήγησε ο Μπράιαν. «Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και στο φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά», αναφέρει.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. «Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα αλλά, όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα», επεσήμανε ο Μπράιαν.

Ωστόσο, ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Tι λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Για τα συμπεράσματα της αμερικανικής έρευνας μίλησε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

«Αν και τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα», όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «οι συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του φονικού ιού».

Ο κ. Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του, χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ότι ο κοροναϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κοροναϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι, όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο, αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Αντίθετα, φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η μετάδοση του κοροναϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20%, όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός.

Πάντως, καταλήγοντας, ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει