Κοροναϊός: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι προσωπίδες;

Θα μπορούσαν οι προσωπίδες τύπου γυαλιών να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση για τη μάσκα προσώπου;

Παρόλο που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανά τον κόσμο, συνεχίζουν να συστήνουν τις χειρουργικές και υφασμάτινες μάσκες ως τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη μετάδοσης του κοροναϊού, εντούτοις πολλοί είναι οι άνθρωποι που στρέφονται σε πλαστικές ασπίδες προσώπου, τις γνωστές προσωπίδες τύπου γυαλιών, για προστασία από τον ιό, καθώς μπορούν με αυτές να αισθάνονται πιο άνετα.

Ωστόσο, οι γιατροί επιμένουν πως μια προσωπίδα δεν παρέχει επαρκή προστασία από τον κοροναϊό, όταν χρησιμοποιείται μόνη της.

Αντ’ αυτού, οι ειδικοί προτείνουν οι προσωπίδες να χρησιμοποιούνται μόνο ως συμπλήρωμα της μάσκας.

Μπορούν οι προσωπίδες να συμβάλλουν στη μείωση εξάπλωσης της Covid-19;

Σύμφωνα με τον δρ. Michael B. Edmond επικεφαλής του Τμήματος Υγείας και κλινικού καθηγητή μολυσματικών ασθενειών του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, οι προσωπίδες μπορούν όντως να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό.

«Ο πρωταρχικός μηχανισμός μετάδοσης του κοροναϊού φαίνεται να είναι μέσω σταγονιδίων. Οι προσωπίδες είναι εξαιρετικές για την αποτροπή της επαφής των σταγονιδίων με τη μύτη, το στόμα και τα μάτια, που είναι τα σημεία του σώματος απ’ όπου εισέρχεται ο ιός στον οργανισμό και δημιουργεί λοιμώξεις», αναφέρει.

Ωστόσο, ενώ οι προσωπίδες παρέχουν ένα εμπόδιο προστασίας, τα σταγονίδια στο περιβάλλον μπορούν ακόμα να εισπνευστούν μέσω των ανοιχτών περιοχών γύρω από το πλαστικό κάλυμμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δρ Joy Henningsen , βοηθός κλινικού καθηγητή, στην Ιατρική Σχολή του Μπέρμιγχαμ, στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, σημειώνει ότι οι προσωπίδες λειτουργούν καλύτερα για προστασία του χρήστη από μολυσμένο άτομο, όταν χρησιμοποιούνται μαζί με μάσκα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids, από την AIP Publishing, χρησιμοποίησε οπτικοποιήσεις για να εξετάσει και να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματικές είναι οι προσωπίδες στη μείωση εξάπλωσης της Covid-19.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι ασπίδες προσώπου μπλόκαραν την αρχική κίνηση προς τα εμπρός ενός προσομοιωμένου βήχα ή ενός φτερνίσματος, τα απελευθερωμένα σταγονίδια ήταν ακόμα σε θέση να κινούνται γύρω από το γείσο και να απλώνονται σε μεγάλη περιοχή, στο περιβάλλον.

Η Henningsen επεσήμανε επίσης μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα ξέσπασμα της Covid-19 στην Ελβετία. Σε αυτή τη μελέτη, κανένας από τους ανθρώπους που φορούσαν μάσκες δεν ήταν θετικός στον ιό. Ωστόσο, αρκετά από τα άτομα που φορούσαν μόνο ασπίδες προσώπου, διαγνώστηκαν θετικά στον ιό.

Αυτός είναι ο λόγος που λέει ότι οι ασπίδες προσώπου είναι ένα καλό συμπλήρωμα για τις μάσκες, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί γι’ αυτές.

«Δεν υπάρχουν πάρα πολλά όπλα ενάντια στον κοροναϊό, επομένως όσο περισσότερη προστασία μπορούμε να έχουμε, τόσο το καλύτερο», αναφέρει.

Επωφεληθείτε στο έπακρο από μια προσωπίδα

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από μια προσωπίδα, οι Henningsen και Edmond προτείνουν αυτά τα τρία πράγματα:

1.Να φοράτε πάντα μια ασπίδα προσώπου με μάσκα

«Οι μάσκες προστατεύουν τους άλλους. Ο αλτρουισμός που δείχνει κάποιος φορώντας μια μάσκα, είναι μια έκφραση καλοσύνης προς τους άλλους και αυτή η καλοσύνη επιστρέφεται όταν φοράνε και εκείνοι τη μάσκα τους για εμάς. Η προσθήκη μιας προσωπίδας είναι το… κερασάκι στην τούρτα στην προσπάθεια προστασίας», αναφέρουν.

2.Βεβαιωθείτε ότι η προσωπίδα εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπό σας

«Η ασπίδα πρέπει να βρίσκεται κάτω από το μέτωπο και κάτω από το πηγούνι. Πρέπει να φτάνει σχεδόν μέχρι τα αυτιά στο πλάι και δεν πρέπει να υπάρχει κενό ανάμεσα στο μπροστινό μέρος της ασπίδας, εκτός αν υπάρχει κάλυμμα πάνω από το κενό. Διαφορετικά ένα σταγονίδιο θα μπορούσε να εισέλθει μέσα από το κενό και να προσγειωθεί στο πρόσωπό σας», αναφέρει ο Edmond.

3.Καθαρίστε και απολυμάνετε την προσωπίδα μετά από κάθε χρήση

Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες από τον κατασκευαστή της προσωπίδας, τότε καθαρίστε την με ένα ουδέτερο απορρυπαντικό και ζεστό νερό για να απομακρυνθεί τυχόν ορατό λέρωμα. Ακολούθως, απολυμάνετε την προσωπίδα κατά προτίμηση με διάλυμα με βάση το χλώριο. Η αλκοόλη μπορεί να βλάψει το πλαστικό και τις κόλλες με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, μπορεί να αφαιρέσει τις αντιθαμβωτικές της ιδιότητες. Ξεπλύνετε ξανά με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα. Χρησιμοποιήστε καθαρό χαρτί (ρολό κουζίνας ή χαρτοπετσέτες) για να αφαιρέσετε τυχόν υγρασία.

Είναι οι προσωπίδες καλύτερη εναλλακτική της μάσκας για κάποια άτομα;

Εκ πρώτης όψεως, οι προσωπίδες φαίνεται πως θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση για ορισμένα άτομα που βασίζονται στη χειλεανάγνωση για να επικοινωνήσουν, ή για αυτούς που έχουν δυσκολία στην αναπνοή.

Δυστυχώς, όμως, η  Henningsen υποστηρίζει πως η έρευνα δείχνει ότι οι προσωπίδες είναι χρήσιμες μόνο ως συμπλήρωμα των καλυμμάτων προσώπου.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί αυτών, ούτε πρέπει να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας. Θα ήταν υπέροχο να διατίθενται υψηλής ποιότητας, διάφανες μάσκες προσώπου που μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε το πλήρες φάσμα του ανθρώπινου συναισθήματος και να βοηθήσουμε όσους χρησιμοποιούν τη χειλεανάγνωση, για την επικοινωνία, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και οι προσωπίδες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση τους», αναφέρει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει