Κοροναϊός: Πόσο προστατεύει η χρήση γαντιών

Κάθε ημέρα που περνάει μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για τον κοροναϊό, αλλά και για τους τρόπους προστασίας απ’ αυτόν. Κάποιες από τις συστάσεις ωστόσο είναι αμφιλεγόμενες.

Aκόμα, όμως κι αν δεν είναι αμφιλεγόμενες, μπορεί να μην γίνεται σαφές στο ευρύ κοινό πως αυτό που μοιάζει να το προστατεύει μπορεί να γίνει μπούμερανγκ και να βλάψει την υγεία του.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η χρήση γαντιών λάτεξ που πολλοί ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να φορούν προκειμένου να μην μολυνθούν από τον κοροναϊό που εξακολουθεί να παραμένει για κάποιες ώρες σε συγκεκριμένες επιφάνειες.

Όπως, όμως, προειδοποιεί ο Simon Clarke, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, η χρήση γαντιών λάτεξ δεν είναι καλή ιδέα και μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως τονίζει, τα γάντια μιας χρήσης μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα από το να μη φορά κανείς τίποτα και να πλένει τα χέρια του.

«Για να καταλάβουμε τη χρήση των γαντιών και τους περιορισμούς τους ας σκεφτούμε σε ποιο περιβάλλον χρησιμοποιούνται διαρκώς, που είναι τα νοσοκομεία. Τα γάντια που έρχονται σε μεγάλες συσκευασίες δεν είναι αποστειρωμένα και συνδέονται με το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού κι αυτό γιατί συχνά χρησιμοποιούνται όταν δεν είναι πραγματικά απαραίτητα, τοποθετούνται πολύ νωρίς και αφαιρούνται πολύ αργά ή δεν αλλάζονται τη σωστή στιγμή», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα γάντια θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

«Το πλύσιμο των χεριών δεν θα είναι χρήσιμο αν ένας εργαζόμενος στην υγεία εκτεθεί σε κάποιο φάρμακο χημειοθεραπείας ή σε κάποιον ιό που μεταδίδεται με το αίμα. Όταν ο ασθενής χρειάζεται προστασία, όπως στη διάρκεια μιας επέμβασης, τότε χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα γάντια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αφαιρούνται μόλις μολυνθούν και το ίδιο ζευγάρι γάντια δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε πάνω από έναν ασθενή», αναφέρει.

Έξω όμως από το ιατρικό περιβάλλον, ο καθηγητής Clarke προειδοποιεί πως οι άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να φορούν τα γάντια τους για ώρες, πολύ μετά την έκθεσή τους στον ιό.

Η μη αφαίρεσή τους την κατάλληλη στιγμή είναι το ίδιο πράγμα με το μη πλύσιμο των χεριών.

«Αν κάποιος αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια με γάντια, αυτά μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση όπως κάποιος που δεν φοράει γάντια», εξηγεί.

Ταυτόχρονα, συμβαίνει κάποιος που φοράει γάντια να μην συνειδητοποιεί ότι μπορεί να έχουν αγγίξει τα χέρια του διάφορες επιφάνειες και να αγγίξει το πρόσωπό του, κάτι που θα πρόσεχε εάν δεν φορούσε γάντια, και θα έσπευδε να πλύνει τα χέρια του.

«Αν ακουμπήσεις κάτι μολυσμένο με κοροναϊό και μετά ακουμπήσεις το πρόσωπό σου, τα γάντια δεν σε προστατεύουν από μόλυνση», τονίζει.

«Η χρήση γαντιών είναι ένας βολικός τρόπος να ελαχιστοποιήσουμε τη μόλυνση και να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά, αλλά είναι χρήσιμα στην πραγματικότητα όταν το πλύσιμο των χεριών, είτε δεν είναι εφικτό, είτε δεν είναι επαρκές για να αποτρέψει χημική ή βιολογική μόλυνση. Κι όταν τα φοράμε, θα πρέπει να αλλάζονται τόσο συχνά όσο συχνά θα πλέναμε τα χέρια μας. Κι αν το σαπούνι ή το αντισηπτικό μπορεί αν προκαλέσουν δυσάρεστη ξηρότητα στα χέρια, τα λάτεξ γάντια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμό».

Αν ωστόσο κάποιος αποφασίσει να φοράει γάντια, θα πρέπει να διασφαλίσει πως ξέρει πώς να τα φορέσει και πώς να τα βγάλει ούτε ώστε να μην μολυνθεί ο ίδιος και να μην μολύνει άλλες επιφάνειες.

Κι αφού τα βγάλει σωστά, θα πρέπει να πλύνει αμέσως τα χέρια του μετά με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να βγάζει κάποιος τα γάντια:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει