Κοροναϊός: Πού οφείλονται τα διαφορετικά συμπτώματα των ασθενών

To λόγο για τον οποίο οι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ τους, υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Βρετανικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή, Τιμ Σπέκτορ, η εκτίμησή τους αυτή, οφείλεται στα στοιχεία που συνέλεξαν μέσω μιας βρετανικής εφαρμογής, του Covid-19 Symptom Tracker, την οποία έθεσαν σε λειτουργία τον Μάρτιο.

Η μελέτη των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους, τούς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα των ασθενών με Covid-19, δηλαδή αν κάποιος θα αρρωστήσει σοβαρά και κάποιος θα έχει πιο ήπια συμπτωματολογία, δεν οφείλεται μόνο στην ευπάθεια ή τα τυχόν υποκείμενα νοσήματά τους, αλλά στο διαφορετικό γενετικό τους υπόβαθρο.

Πέρα από τη συμμετοχή οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου που ήθελε να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, οι επιστήμονες ζήτησαν ειδικά από χιλιάδες διδύμους να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να καταγράψουν αν έχουν συμπτώματα και πόσο σοβαρά.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), αναλύθηκαν τα δεδομένα από περίπου 2.600 διδύμους, σε σύγκριση με τα δεδομένα από περίπου δύο εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής από τον γενικό πληθυσμό, πολλοί εκ των οποίων είχαν κάνει ήδη τεστ για τον κοροναϊό.

Βασικός στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ταυτόσημοι δίδυμοι (που έχουν 100% κοινό DNA) και οι μη ταυτόσημοι (με κοινό DNA κατά 50%) εμφανίζουν ομοιότητες στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν ήταν πως οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν περίπου το 50% των διαφορών, ανάμεσα στα συμπτώματα που έχουν οι φορείς του ιού.

Ειδικότερα, βρέθηκε σημαντική γονιδιακή επίδραση σε ορισμένα συμπτώματα (πυρετό, διάρροια, κόπωση, δύσπνοια, ντελίριο, απώλεια όσφρησης και γεύσης), αλλά όχι σε άλλα (βήχα, βραχνάδα φωνής, πόνους στο στήθος και στην κοιλιά).

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, εκτιμούν, επίσης ότι, πέρα από τα γονίδια, η διατροφή και η υγεία του μικροβιώματος, που και τα δύο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παίζουν ρόλο στο πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κάποιος από τον κοροναϊό.

O Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε και στα νέα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με κοροναϊό.

Τα συμπτώματα του Covid-19 που είχαν παρατηρηθεί στην αρχή της εμφάνισης του ιού είναι:

πυρετός

βήχας

δυσκολία στην αναπνοή

μυαλγίες

καταβολή

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επιπλέον συμπτώματα είναι και:

κρυάδες

ρίγος

πονοκέφαλος

πονόλαιμος

διαταραχή γεύσης και όσφρησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει