Κοροναϊός: Τα άτομα με εθισμούς κινδυνεύουν περισσότερο

Τα άτομα με διαταραχές εθισμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με Covid-19 και είναι πιθανότερο να νοσήσουν πιο σοβαρά από άλλους ασθενείς, εάν μολυνθούν, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσότερων από 73 εκατ. ασθενών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα άτομα με διαταραχές του εθισμού αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το 10% αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη και σχεδόν το 16% των περιπτώσεων Cοvid-19.

Τα άτομα με πρόσφατη διάγνωση διαταραχής εθισμού είχαν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν Covid-19 και η σχέση ήταν ισχυρότερη μεταξύ εκείνων με διαταραχές χρήσης οπιοειδών και καπνού, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με διαταραχή εθισμού ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από το Covid-19.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ Νόρα Βολκόφ, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την κατάχρηση ναρκωτικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα άτομα με διαταραχές του εθισμού έχουν συχνά προβλήματα στους πνεύμονες και τα καρδιαγγειακά συστήματα, γεγονός που συνέβαλε στην αυξημένη ευαισθησία τους για τη νόσο Covid-19.

«Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η περιθωριοποίηση ατόμων με εθισμό, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Οι μαύροι με πρόσφατη διάγνωση διαταραχής χρήσης οπιοειδών είχαν περισσότερο από τέσσερις φορές τον κίνδυνο Covid-19 από τους λευκούς, σύμφωνα με τη μελέτη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νεφροπάθειες -όλοι οι παράγοντες κινδύνου για Covid-19- ήταν προβλήματα πιο συχνά στους μαύρους ασθενείς συγκριτικά με τους λευκούς που έκαναν χρήση οπιοειδών.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με διαταραχές του εθισμού και λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους από λοίμωξη από κοροναϊό.

«Εναπόκειται στους κλινικούς ιατρούς να αντιμετωπίσουν τις μοναδικές προκλήσεις της φροντίδας αυτού του ευάλωτου πληθυσμού, όπως θα έκαναν οποιαδήποτε άλλη ομάδα υψηλού κινδύνου», δήλωσε η Βολκόφ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει