Κοροναϊός: Τα εμβόλια θεωρούνται ασφαλή για τη γυναικεία γονιμότητα

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, επισημαίνει καθηγήτρια βρετανικού πανεπιστημίου, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική μετά την κυκλοφορία φημών στο διαδίκτυο ότι δήθεν τα εμβόλια μειώνουν τη γονιμότητα των γυναικών και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Η Lucy Chappell, καθηγήτρια Μαιευτικής του King’s College London, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση στις ανησυχίες, σπεύδοντας να διαβεβαιώσει τις γυναίκες ότι δεν κινδυνεύει η γονιμότητά τους αν κάνουν κάποιο από τα εμβόλια κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει.

Η καθηγήτρια αναγκάστηκε να παρέμβει δημόσια μετά τη δημοσίευση έρευνας σε 55.642 Βρετανούς, σύμφωνα με την οποία το 25% των γυναικών 18-34 ετών απάντησε ότι δεν θα κάνει κάποιο από τα εμβόλια κατά του Covid-19, διότι φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχει στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ως πηγή της πληροφόρησής τους «το διαδίκτυο». Γι’ αυτό η καθηγήτρια αναζήτησε τις σχετικές δημοσιεύσεις ιστοσελίδων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ωστόσο, η Chappell έσπευσε να προσθέσει ότι η σχέση της εγκυμοσύνης με τους νέους ιούς και τα νέα εμβόλια είναι κάτι που «εξελίσσεται διαρκώς», γι’ αυτό έκανε έκκληση να διεξαχθούν περισσότερες και πιο εκτεταμένες εξειδικευμένες έρευνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει