Κοροναϊός: Τα στεροειδή μειώνουν τα ποσοστά θανάτου ασθενών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε τις συστάσεις του σε ό,τι αφορά τη χρήση στεροειδών σε ασθενείς με κοροναϊό που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, η χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί η ανάλυση επτά διεθνών δοκιμών που συγκεντρώνει δεδομένα από ξεχωριστές δοκιμές με χαμηλές δόσεις υδροκορτιζόνης, δεξαμεθαζόνης και μεθυλπρεδνιζολόνης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα στεροειδή βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με COVID-19 που είναι αρκετά άρρωστοι, ώστε να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής φροντίδας των νοσοκομείων.

«Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 68% των πιο σοβαρά ασθενών με Covid-19 που επιβιώνουν έπειτα από θεραπεία με κορτικοστεροειδή, σύγκριση με περίπου 60% ποσοστά επιβίωσης χωρίς κορτικοστεροειδή», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η επικεφαλής κλινικής φροντίδας του ΠΟΥ, Τζάνετ Ντίας, δήλωσε πως ο οργανισμός επικαιροποίησε τις συστάσεις του, ώστε να συμπεριλάβει μια «ισχυρή σύσταση» για τη χρήση στεροειδών σε ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως αν χορηγήσετε κορτικοστεροειδή… υπάρχουν 87 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς», δήλωσε σε μια απευθείας εκδήλωση του ΠΟΥ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής κλινικής φροντίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τζάνετ Ντίας και πρόσθεσε: «Αυτές είναι ζωές που έχουν σωθεί».

«Τα στεροειδή είναι φθηνά και εύκολα διαθέσιμα φάρμακα και η ανάλυσή μας επιβεβαίωσε πως είναι αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων, μεταξύ των ασθενών που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από την Covid-19», δήλωσε κατά την ενημέρωση ο Τζόναθαν Στερν, καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ της Βρετανίας που εργάστηκε στην ανάλυση.

Είπε πως οι δοκιμές -που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες- έδωσαν όλες ένα συναφές μήνυμα, δείχνοντας πως τα φάρμακα είναι επωφελή στους πιο βαριά ασθενείς ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο ή πόσο καιρό νοσούν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην Journal of the American Medical Association, ενισχύουν τα αποτελέσματα που είχαν χαιρετιστεί ως μεγάλη πρόοδος και ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, όταν η δεξαμεθαζόνη έγινε το πρώτο φάρμακο που αποδείχθηκε ότι μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου ανάμεσα σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς με Covid-19.

Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε θαλάμους εντατικής φροντίδας για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 σε ορισμένες χώρες από τότε.

Ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που εργάστηκε στη δοκιμή της δεξαμεθαζόνης, η οποία ήταν ένα σημαντικό τμήμα της ανάλυσης που δημοσιεύθηκε σήμερα, δήλωσε πως τα αποτελέσματα σημαίνουν πως οι γιατροί στα νοσοκομεία όλου του κόσμου μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για να σώσουν ζωές.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σαφή, και άμεσα χρησιμοποιήσιμα στην κλινική πρακτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μεταξύ των σοβαρά ασθενών με Covid-19, η χαμηλή δόση κορτικοστεροειδών… μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου», προσέθεσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει