Κοροναϊός: Τέσσερα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν

Μετά από περίπου 10 μήνες πανδημίας τα περισσότερα συμπτώματα του κοροναϊού είναι πλέον γνωστά στους περισσότερους. Κάποια από αυτά έχουν λάβει μεγαλύτερη προβολή λόγω της σφοδρότητάς τους ή το πόσο κοινά είναι.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά που δεν πρέπει να τα προσπεράσει κάποιος αν του παρουσιαστούν.

Ένα από αυτά, αρκετά συχνό, αλλά σχετικά ήπιο στην εκδήλωσή του είναι ο στομαχόπονος.

Το Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας έχει εδώ και καιρό εκδώσει μια μελέτη που κατατάσσει τον στομαχόπονο αλλά και την διάρροια στα κοινά συμπτώματα του κοροναϊού. Καθώς πρόκειται για γαστρεντερική διαταραχή, το συγκεκριμένο σύμπτωμα ενδέχεται να κάνει αρχικά την εμφάνισή του ως ένας απλός πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Μάλιστα, 204 από τους πρώτους ασθενείς που εντοπίστηκαν στη Γουχάν της Κίνας με κοροναϊό, εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρουσιάζοντας σε ποσοστό 48,5% συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά, η διάρροια και ο εμετός.

Ένα ακόμη κοινό, αλλά «ύπουλο» σύμπτωμα του κορωνοϊού είναι η μόλυνση στο μάτι. Η Βρετανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολόγων πρότεινε την συμπερίληψη της επιπεφυκίτιδας στα συμπτώματα του κοροναϊού, δίπλα στα συμπτώματα που επηρεάζουν άλλες περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη και το στόμα.

Τα μάτια, αν και όχι τόσο ευάλωτα όσο το στόμα και η μύτη, θεωρούνται πλέον επίσημα από τους ειδικούς ως σημείο εισόδου του ιού στον ανθρώπινο  οργανισμό. Όσον αφορά το στόμα και την μύτη, η απώλεια γεύσης και όσφρησης που έχει αναφερθεί συχνά ως σύμπτωμα του ιού φαίνεται να οφείλεται στο ότι ο ιός καταστρέφει κύτταρα των συγκεκριμένων περιοχών. Έτσι λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το εύρημα ότι και η υγεία των ματιών φαίνεται να επηρεάζεται, ερχόμενη σε επαφή με τον ιό.

Ένα τρίτο σύμπτωμα του κοροναϊού που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν είναι η πνευματική σύγχυση. Πολλοί που έχουν νοσήσει, μάλιστα, την αναφέρουν ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα που τους έκανε να καταλάβουν ότι αυτό που είχαν δεν επρόκειτο για απλό κρύωμα. Οι ασθενείς αυτοί ανέφεραν τεράστια δυσκολία στην εκπόνηση καθηκόντων που σχετίζονται, έστω και λίγο, με πνευματικές διεργασίες, όπως η απλή συμπλήρωση μιας φόρμας αίτησης.

Στις δουλειές τους, οι ασθενείς, που κατά τ’ άλλα έχαιραν πνευματικής και ψυχικής υγείας, εκδήλωσαν τρομερή δυσκολία στην συγκέντρωση και ένιωθαν έντονα την επιθυμία «να τα παρατήσουν όλα και να πάνε για ύπνο».

Το τέταρτο σύμπτωμα, που συχνά πάει χέρι-χέρι με αυτό της πνευματικής σύγχυσης, είναι η σωματική κόπωση. Το σύμπτωμα αυτό έχουν εκδηλώσει, ως τώρα, το 44% όσων έχουν νοσηλευτεί με κοροναϊό στις ΗΠΑ.

Πρόκειται, μάλιστα, για μια εξάντληση εντονότερη από αυτήν που μπορεί να επιφέρει μια απλή εποχιακή γρίπη, με τους ασθενείς να δηλώνουν πως δεν μπορούσαν «να σηκώσουν το ένα πόδι και να το βάλουν μπροστά από το άλλο».

Το σύμπτωμα της σωματικής εξάντλησης εκδηλώνεται ακόμη και στους νεότερους ασθενείς, ηλικίας κυρίως 20-25 ετών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει