Κοροναϊός: Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης μετά τον εμβολιασμό – Τι ισχύει για τον θηλασμό

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού και την εγκυμοσύνη έδωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμβολιάστηκαν ήδη με το εν λόγω εμβόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγίζονταν με ιδιαίτερη προσοχή.

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση είτε στην έγκυο είτε στο έμβρυο. Όμως, επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».

Παρά ταύτα, όπως είπε, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη χρειάζεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης. Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως μετά τον εμβολιασμό μπορεί μια γυναίκα, σε οποιοδήποτε διάστημα να προχωρήσει στον προγραμματισμό για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Δύο περιπτώσεις που συνιστάται ο εμβολιασμός στις εγκύους

Αντίστοιχα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα. Αυτές είναι όταν η έγκυος, βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα.

«Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου», σημειώνει η κ. Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της», είπε η πρόεδρος της επιτροπής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει