Κοροναϊός: Τι μπορεί να προκαλέσει η πολύμηνη χρήση αντισηπτικών

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τότε που μπήκε ο κοροναϊός στη ζωή μας δύο πράγματα μας ζήτησαν οι ειδικοί να μην αποχωριζόμαστε. Τη μάσκα και το αντισηπτικό χεριών.

Τα προσωπικά μέτρα προστασίας απέναντι στον κοροναϊό έγιναν για όλους συνήθεια κι έτσι πέρα από την τήρηση αποστάσεων και τη μάσκα, στο προσκήνιο ήρθε το απολυμαντικό χεριών, για την περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα νερό και σαπούνι.

Όμως, το καθημερινό τρίψιμο των χεριών με το απολυμαντικό-αντισηπτικό εκτός από την προστασία που μας παρέχει μπορεί να έχει και επιπτώσεις στην υγεία μας.

Εμπειρογνώμονες γιατροί έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση απολυμαντικών χεριών με βάση το αλκοόλ ως προληπτικό μέτρο κατά του κοροναϊού αυξάνει έμμεσα τον κίνδυνο μόλυνσης από δερματικές διαταραχές.

Η υπερβολική χρήση του απολυμαντικού κατά της νόσου Covid-19 είναι υπεύθυνη για βλάβες στο δέρμα και μειώνει την ικανότητά του να λειτουργεί ως φράγμα έναντι άλλων επιβλαβών ιών.

Η χρήση των αντισηπτικών μπορεί να είναι μια καλή μέθοδος για την υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία, όμως είναι γεγονός ότι η ασφαλέστερη μέθοδος παραμένει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Αντίθετα, η υπερβολική χρήση απολυμαντικών με βάση το αλκοόλ, αυξάνει τη διαπερατότητα του δέρματος, στερεί τα φυσικά έλαια και την υγρασία από το δέρμα και οδηγεί σε τραχύτητα και ερεθισμό του δέρματος. Το ξηρό και κατεστραμμένο δέρμα είναι εστία για πολλές ασθένειες που δημιουργούν βακτήρια με αυξημένο κίνδυνο εισόδου των ιών στο δέρμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση απολυμαντικών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ιών.

Απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες για τον έλεγχο πολλών μικροβιακών ασθενειών παγκοσμίως. Έχει παρατηρηθεί ότι η υπερβολική χρήση απολυμαντικών χεριών με βάση το αλκοόλ επηρεάζει την αντιμικροβιακή αντοχή. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

Η επανειλημμένη έκθεση των μικροβίων σε απολυμαντικά χεριών, αντιβιοτικά, ή άλλα γονιδιοτοξικά χημικά, κάνει τα μικρόβια πιο ανθεκτικά μέσω της φυσικής διαδικασίας μεταλλάξεων. Αυτό καθιστά τα μικρόβια σταδιακά ολοένα και πιο ανθεκτικά στην επαναλαμβανόμενη χρήση απολυμαντικού χεριών.

Έρευνα του 2018 σχετικά με την αντιμικροβιακή αντίσταση στον εντερόκοκκο (Enterococcus faecium) ενάντια στο τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα, έδειξε ότι ο ιός έγινε σταδιακά 10 φορές πιο ανθεκτικός στο αλκοόλ.

Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7320712/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει