Κοροναϊός: Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί δίπλα σας

Είναι γεγονός ότι ζώντας στην εποχή του κοροναϊού ο κάθε άνθρωπος τρομοκρατείται αν τυχόν κάποιος άλλος άνθρωπος βήξει ή φτερνιστεί, ενώ περνάει δίπλα του.

Ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, Φρέντρικ Σέρμαν, δίνει μία χρήσιμη συμβουλή για την προστασία από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής αναφέρθηκε σε ένα σενάριο υψηλού κινδύνου, το οποίο είναι ο βήχας ή το φτέρνισμα ενός ατόμου δίπλα μας:

1. Εκπνεύστε αμέσως για να αποφύγετε την εισπνοή σταγονιδίων

2. Σφίξτε τα χείλη σας για να κάνετε την εκπνοή να διαρκέσει περισσότερο

3. Στρέψτε το κεφάλι σας μακριά από το άτομο και

4. Αρχίστε να απομακρύνεστε από το συγκεκριμένο άτομο

Σημειώνεται πως αυτή η μέθοδος δεν προστατεύει απόλυτα από τον κοροναϊό, αλλά θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό του ιού, στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος αν το άτομο που βήξει ή φτερνιστεί δίπλα του έχει κοροναϊό.

Το παραπάνω είναι σημαντικό, καθώς είναι πιο πιθανό κάποιος να αρρωστήσει εάν εισπνεύσει υψηλές δόσεις του ιού. Μάλιστα, το χρονικό διάστημα που εκτίθεται κάποιος στα σωματίδια έχει επίσης σημασία.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο αέρας για την μετάδοση του κοροναϊού

Στο μεταξύ, η πανδημία έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη μακροχρόνια συζήτηση που αφορά το εάν οι ιοί του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2, μεταδίδονται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μέσω αερολυμάτων (αεροζόλ).

Σε πρόσφατο άρθρο στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA σχολιάζονται τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους μετάδοσης του νέου κοροναϊού. Η μελέτη ανασκοπείται από τους Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη ΕΚΠΑ).

Αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης θα πρέπει να διαχωρίσουμε, όπως αναφέρουν οι δύο καθηγητές, ότι υπάρχουν δύο ειδών σταγονίδια:

1. Tα σταγονίδια που χαρακτηρίζονται ως μεγάλα σε μέγεθος (>5 μm) και κατακρημνίζονται γρήγορα στο έδαφος, λόγω της βαρύτητας, συνήθως σε απόσταση 1-2 μέτρων από το άτομο απ’ όπου προήλθαν.

2. Τα αερολύματα, τα οποία είναι μικρότερα σωματίδια (≤5 μm) που εξατμίζονται γρήγορα στον αέρα, αφήνοντας πίσω τους πυρήνες σταγονιδίων, που είναι αρκετά μικρά και ελαφριά, ώστε να επιπλέουν αιωρούμενα στον αέρα για ώρες (παρόμοια συμβαίνει με τους κόκκους της γύρης).

«Εάν ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω αερολύματος ή όχι έχει σημαντικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα, εάν ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων, η χρήση ιατρικής μάσκας ή προσωπίδας ή η τήρηση φυσικής απόστασης (>2 μέτρα) αποτελούν επαρκή μέτρα για την αποφυγή μεταδόσεων.

Αντίθετα εάν ο ιός μεταδίδεται μέσω αερολυμάτων, τα οποία μπορούν να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, η χρήση μάσκας ή προσωπίδας και η τήρηση της φυσικής απόστασης θα ήταν ανεπαρκή ως μέτρα προστασίας έναντι του ιού», σημειώνουν οι καθηγητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει