Κοροναϊός: Το σύμπτωμα που έχουν περισσότερο ασθενείς που νοσούν ήπια

Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα του κοροναϊού που παρατηρείται κυρίως σε εκείνους που νοσούν ήπια και όχι σε εκείνους που νοσούν σοβαρά είναι η απώλεια όσφρησης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη, η οσφρητική δυσλειτουργία, με βάση τις αναφορές των ίδιων των ασθενών, εκδηλώνεται στο 86% -σχεδόν σε εννέα στους δέκα- όσων έχουν γενικότερα ήπια συμπτώματα της νόσου.

Τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα στους ασθενείς με μέτρια Covid-19 (μόνο 4,5%) και σε εκείνους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (6,9%). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζερόμ Λεσιέν του Πανεπιστημίου Paris Saclay του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Internal Medicine», μελέτησαν 2.581 ασθενείς από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Η μέση διάρκεια των προβλημάτων όσφρησης που ανέφεραν οι ασθενείς είναι σχεδόν 22 ημέρες, αλλά σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν είχε ανακτήσει πλήρως την όσφρησή του μετά από 60 ημέρες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Σε σχέση με τις υποκειμενικές αναφορές των ασθενών, τα ποσοστά απώλειας όσφρησης είναι μικρότερα, αλλά παραμένουν αρκετά υψηλά, μετά από αντικειμενική ιατρική εξέταση: Διαπιστώθηκαν στο 54,7% των περιπτώσεων ήπιας Covid-19 και στο 36,6% των περιστατικών μέτριας έως πολύ σοβαρής νόσου. Μετά από 60 ημέρες διαπιστώθηκε ιατρικά ότι το 15,3% και το 4,7% αυτών των ασθενών, αντίστοιχα, δεν είχαν ανακτήσει την κανονική αίσθηση της όσφρησής τους.

«Η οσφρητική δυσλειτουργία είναι σαφώς πιο συχνή στις ήπιες μορφές Covid-19 από ό,τι στις μέτριες ή κρίσιμες μορφές της νόσου, με το 95% των ασθενών να έχει ξαναβρεί την όσφρησή του έξι μήνες μετά τη λοίμωξη», δήλωσε ο Λεσιέν.

Ακόμα κι αν γεύση και όσφρηση επιστρέψουν μερικώς, μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ πλήρως

Eξάλλου, στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο ειδικός νευρολόγος δρ. Leo Newhouse, αναφέρει: «Τα καλά νέα είναι ότι οι οσφρητικοί νευρώνες είναι ικανοί για αναγέννηση. Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα επιστρέψουν όλοι στο επίπεδο λειτουργίας τους πριν από την Covid-19».

Βεβαίως, αν κάποιοι αναρρώσουν από κοροναϊό και έχουν ανοσμία ή/και αγευσία, δεν σημαίνει ότι χάνουν κάθε ελπίδα. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι αισθήσεις να ανακάμψουν εντός του πρώτου έτους της απώλειας. Η επίκουρη καθηγήτρια δρ. Jessica Grayson, είπε στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ ότι «οι ασθενείς με μετα-ιική ανοσμία έχουν περίπου 60-80% πιθανότητες να επανέλθει η όσφρησή τους σε έναν χρόνο».

Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σας μπορεί να μην επανέλθει ποτέ

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine (JIM) διαπιστώθηκε ότι το 86% των ασθενών με ήπιες περιπτώσεις Covid-19 παρουσίασαν αγευσία και ανοσμία ως συμπτώματα. Και ενώ ένα σημαντικό μέρος των αισθήσεων αυτών επανέρχεται κανονικά, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, γιατροί υποστηρίζουν ότι η γεύση και η όσφρηση κάποιων ασθενών ενδέχεται να μην επανέλθουν ποτέ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει