Κοροναϊός: To χρονικό «παράθυρο» εκδήλωσης συμπτωμάτων

Το χρονικό παράθυρο πριν και μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων κοροναϊού εξέτασε μια νέα βρετανική μελέτη, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματά του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.

Για τη μελέτη τους οι ερευνητές με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρα Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης κοροναϊού και έκαναν προδημοσίευση των αποτελεσμάτων τους στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της Covid-19 συμβαίνει περίπου το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κοροναϊού SARS-CoV-2, ενώ ένα πρόσθετο 35% συμβαίνει κατά την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή την αμέσως επόμενη.

Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο έως τρεις μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά.

Όμως, σε ανθρώπους με μακρύτερη περίοδο επώασης του ιού, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη.

Η μελέτη τονίζει τη σημασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της προληπτικής τήρησης των φυσικών αποστάσεων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κοροναϊού από προσυμπτωματικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο».

Ο κοροναϊός πλήττει σειρά οργάνων, ανάμεσά τους ο εγκέφαλος

Στο μεταξύ, επιστήμονες από το ιταλικό εργαστήριο της Πομέτσια, το οποίο συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παρασκευή εμβολίου, τονίζει ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της Covid-19 είναι η δυνατότητα του ιού να πλήττει σειρά οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου».

Από τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται είναι μυαλγία, εγκεφαλοπάθεια και εκτεταμένος πόνος στο κεφάλι.

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο Μιλάνο, «οι νευρολόγοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και στην πρόοδο των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει