Koυρκουμίνη: Eνα φυσικό αντικαρκινικό βότανο

Η κουρκουμίνη, επίσης γνωστή ως διφερουλοϋλμεθάνιο (diferuloylmethane), είναι ένα φωτοχημικό που απαντάται στο μπαχαρικό κουρκούμη.

Είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας ποικιλίας καταστάσεων που σχετίζονται με την οξείδωση και τη ζημιά των ελευθέρων ριζών, όπως ο καταρράκτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει την παραγωγή της λιποξυγενάσης και της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2), τα δύο ένζυμα που εμπλέκονται στην προώθηση και τη διατήρηση της φλεγμονής στο σώμα. Με τη μείωση των επιπτώσεων αυτών των ενζύμων, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της φλεγμονής των πασχόντων από αρθρίτιδα. Ινδοί  ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κουρκούμη (το μπαχαρικό στο οποίο η κουρκουμίνη εμφανίζεται φυσικά) ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), όταν χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του κοινού πόνου και του πρηξίματος σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, χωρίς παρενέργειες όπως κοιλιακή αιμορραγία ή στομαχικές διαταραχές, που συνήθως συνδέονται με την παρατεταμένη χρήση των NSAIDs.

H κουρκουμίνη μελετάται επί του παρόντος για την πιθανή χρήση της στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης του Aλτσχάιμερ. (Υπάρχει θεωρία σύμφωνα με την οποία το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλείται, τουλάχιστον εν μέρει, από φλεγμονή στον εγκέφαλο). Η κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη των μεταλλάξεων του DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Σε μια μελέτη, οι καπνιστές που πήραν μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού turmeric (κουρκουμάς) κάθε ημέρα για 30 ημέρες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των καρκινογόνων μεταλλαξιογόνων στα ούρα τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (h.pylori), ενός βακτηριδίου που πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο του στομάχου και καρκίνο του παχέος εντέρου. Η κουρκουμίνη κρατά την καρδιά υγιή, παρεμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν μόλις 500 χιλιοστόγραμμα της κουρκουμίνης κάθε ημέρα μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, μέσα σε μόλις 10 ημέρες. Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει, επίσης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη θρόμβων στο αίμα.

Ως ένα φυσικό αποτοξινωτικό, η κουρκουμίνη βοηθά στην προστασία του ήπατος από τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, τις τοξικές χημικές ουσίες, ακόμη και από ορισμένα φαρμακευτικά ναρκωτικά. Διεγείρει επίσης την παραγωγή της χολής, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη λίπους, και σκοτώνει τα βακτηρίδια σαλμονέλας και τα πρωτόζωα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Η Επιτροπή Ε, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των βοτάνων για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, συμφωνεί με τη χρήση της κουρκούμης για την καταπολέμηση της δυσπεψίας.

Τόσο τα συμπληρώματα κουρκούμης, όσο και αυτά της κουρκουμίνης είναι διαθέσιμα σε κάψουλες και υγρή μορφή εκχυλίσματος. Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης έχουν βρεθεί να είναι πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας επί της συσκευασίας.

Τοξικές παρενέργειες δεν έχουν συνδεθεί με τη χρήση της κουρκουμίνης, αλλά τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν πρέπει να την χρησιμοποιούν ιατρικώς, καθώς μπορεί να αυξήσει τη δράση των φαρμάκων αυτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει