Η Κρήτη μετρά τις ζημιές από το σεισμό και ανησυχεί (videos)

H επόμενη ημέρα του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ βρήκε την Κρήτη να καταγράφει τις ζημιές στο νησί και τους σεισμολόγους να είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου μετά το μπαράζ των μετασεισμών.

Την εκτίμηση ότι ο ισχυρός σεισμός το μεσημέρι του Σαββάτου (12/10) στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων ήταν ο κύριος σεισμός προσδιορίζοντας και το τελικό του μέγεθος στα 6,3 Ρίχτερ, έκανε από τα Χανιά, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ο συνάδελφός του Ακης Τσελέντης από την πλευρά του συμφώνησε πως κατά 99% είναι ο κύριος σεισμός, αφού υπάρχει ομαλή μετασεισμική ακολουθία, αλλά επισήμανε πως καθώς βρίσκεται πάνω στο βασικό ρήγμα του Ελληνικού Τόξου, ακριβώς πάνω από την αφρικανική πλάκα, δεν αποκλείεται να διεγείρει και άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς.

Συσκέψεις και καταγραφή ζημιών

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας βρέθηκε το Σάββατο στα Χανιά και προήδρευσε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την γενική εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι λόγω καταπτώσεων βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς, ο εθνικός δρυμός θα παραμείνει κλειστός, προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος της διαδρομής του, ενώ όπως επίσης έγινε γνωστό δόθηκε εντολή σε όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών που έχουν αναφερθεί, οι τεχνικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε επίσημη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.

Τρόμαξαν αλλά και… εμπνεύστηκαν οι κάτοικοι

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού ανησύχησε και τους πλέον ψύχραιμους και οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους ή τα καταστήματά τους.

Στο Θέρισσο όπου έγιναν κατολισθήσεις, εγκλωβίστηκε ένα λεωφορείο με 50 επιβάτες, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ στην παλιά πόλη των Χανίων έσπασαν τζαμαρίες και αγωγοί ύδρευσης, ενώ έπεσαν σοβάδες και μάρμαρα από παλιά μπαλκόνια.

Αναστάτωση υπήρξε και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων με τη διαφορά ότι μετά το αρχικό ξάφνιασμα το φίλαθλο… δαιμόνιο χρησιμοποίησε το φαινόμενο για να φτιάξει ανάλογο εμπνευσμένο σύνθημα.

http://www.youtube.com/watch?v=TDdLk13Wsig

Μπορεί επίσης να σας αρέσει