Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19: Πώς να τα ξεχωρίσετε

Καθώς το καλοκαίρι έχει μείνει πίσω και μπήκαμε στο φθινόπωρο, παρόλο που ακόμα ο καιρός είναι ο ζεστός, ξεκινά και η ανησυχία στην εποχή του κοροναϊού με την παραμικρή ενόχληση που σχετίζεται με το αναπνευστικό μας σύστημα.

Ένας βήχας, η καταρροή, ένας πονόλαιμος, πλέον δεν χτυπάει καμπανάκι μόνο για το κρυολόγημα και τη γρίπη αλλά και για τον κοροναϊό.

Πώς, αλήθεια, θα μπορούσε κάποιος να ξεχωρίσει τα διάφορα συμπτώματα από μια πάθηση του αναπνευστικού;

Ο δρ Ashish Jha, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και νυν πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown δίνει μια απάντηση στην παραπάνω εύλογη απορία.

Covid-19

Η νόσος που προκαλεί ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2, αποτελεί μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού που μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, έχει όμως σημαντικά σοβαρότερες επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη νοσηλεία, τις διαρκείς επιπλοκές έως και τον θάνατο.

Χαρακτηριστικά: Αγευσία και ανοσμία (όχι εξαιτίας ρινικής συμφόρησης), πυρετός, βήχας, δύσπνοια και μυϊκοί πόνοι.

Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πονόλαιμος, διάρροια, ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση και απώλεια όρεξης.

Σημείωση: Οι ασυμπτωματικοί φορείς εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί.

Γρίπη

Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της γρίπης Α, Β ή Γ.

Χαρακτηριστικά: Πυρετός, μυϊκοί πόνοι και βήχας.

Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση, απώλεια όρεξης.

Διαφορά από την Covid-19: Η γρίπη συνήθως δεν προκαλεί δύσπνοια.

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα (ιογενής ρινίτιδα) είναι λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού που μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς (συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών ή των ρινοϊών). Είναι συνήθως ήπια και υποχωρεί σε μια εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά: Συμφόρηση, καταρροή, βήχας και πονόλαιμος.

Άλλα πιθανά συμπτώματα: χαμηλός πυρετός, μυϊκοί πόνοι και κόπωση.

Διαφορές από την Covid-19: Το κρυολόγημα δεν προκαλεί δύσπνοια, πόνους στο σώμα, ρίγη ή απώλεια όρεξης και συνήθως δεν προκαλεί υψηλό πυρετό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει