Κρυπτοξανθίνη: Προστασία από τον καρκίνο

H κρυπτοξανθίνη, επίσης γνωστή ως βήτα-κρυπτοξανθίνη, είναι ένα μέλος της οικογένειας των καροτενοειδών, μιας ομάδας των φλαβονοειδών που δίνουν χρώμα και γεύση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα καροτενοειδή είναι αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ο ρόλος τους στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες έχει εδραιωθεί. Αν και μερικά καροτενοειδή, όπως η άλφα καροτίνη, η βήτα καροτίνη και το λυκοπένιο έχουν αποτελέσει αντικείμενο εξαντλητικής έρευνας, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να διερευνούν τα πιθανά οφέλη που παρέχονται από την κρυπτοξανθίνη.

Οπως και η άλφα και βήτα καροτίνη, η κρυπτοξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μετατρέπεται σε ενεργή ρετινόλη, ή βιταμίνη Α, στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς όρασης, την αναπαραγωγή και τους ιστούς του σώματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κρυπτοξανθίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2004 του Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention ανέφερε ότι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κρυπτοξανθίνη είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Η έλλειψη κρυπτοξανθίνης στη διατροφή φαίνεται πως αφήνει το σώμα ευάλωτο και σε άλλους τύπους καρκίνου. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου και οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν χαμηλά επίπεδα της κρυπτοξανθίνης. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η κρυπτοξανθίνη προστατεύει από τον καρκίνο εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τονώνοντας το γονίδιο RB, ένα γονίδιο που εμποδίζει τα κύτταρα από το να γίνουν καρκινικά.

Η κρυπτοξανθίνη μπορεί να προστατεύει και από άλλες νόσους που συνδέονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου του δέρματος, του καρκίνου του προστάτη και της αρθρίτιδας. Οπως και άλλα καροτενοειδή, η κρυπτοξανθίνη είναι σχεδόν βέβαιο ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών ματιών και την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) και του καταρράκτη. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα καροτενοειδή μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στην πρόληψη πολλών άλλων σοβαρών συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένων του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), του άσθματος, της χρόνιας μόλυνσης της ζύμης και της στειρότητας.

Τα πορτοκάλια, η παπάγια, τα ροδάκινα, και τα μανταρίνια όλα περιέχουν πολλή κρυπτοξανθίνη. Αλλες πηγές είναι μεταξύ άλλων οι κόκκινες πιπεριές, το κόλιαντρο, το καλαμπόκι, και το καρπούζι. Οι άνθρωποι που συχνά καπνίζουν ή πίνουν, όσοι παίρνουν στη διατροφή τους χαμηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ή εκείνοι που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα καροτενοειδών. Η κρυπτοξανθίνη είναι μια λιποδιαλυτή ουσία, και πρέπει να λαμβάνεται με το λίπος για να απορροφάται σωστά από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια, ορισμένες προϋποθέσεις που περιορίζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά το λίπος, όπως η ανεπάρκεια ενζύμων του παγκρέατος, η ασθένεια του Crohn, η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην κατανάλωση δημητριακών), η κυστική ίνωση, η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή όλου του στομάχου, ασθένειες της χοληδόχου κύστης, ασθένειες του ήπατος, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια καροτενοειδών. Εάν αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων καροτενοειδών.

Η κρυπτοξανθίνη είναι διαθέσιμη σε δισκία, κάψουλες και συνδυασμό συμπληρωμάτων softgel (κάψουλες από ζελατίνη που περιλαμβάνουν υγρό σκεύασμα) καροτενοειδών τα οποία είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε κρυπτοξανθίνη μαζί με βήτα-καροτίνη, καθώς η βήτα-καροτίνη αυξάνει την απορρόφηση της κρυπτοξανθίνης. Πολλά από αυτά τα συμπληρώματα καροτενοειδών διατίθενται στο εμπόριο ως συμπληρώματα που προωθούν την υγιή όραση ή τον φυσιολογικό ύπνο. Η κρυπτοξανθίνη περιλαμβάνεται επίσης σε πολλά από τα νέα πράσινα ποτά στην αγορά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα καροτενοειδή.

Το 1996, μια σημαντική μελέτη, γνωστή ως Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial (CARET) έδειξε ότι οι καπνιστές που έλαβαν συμπληρώματα βήτα καροτίνης είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα. Λόγω αυτής της διαπίστωσης, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ προειδοποιεί κατά της λήψης υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων καροτενοειδών που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως μέθοδος πρόληψης της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α. Οι καπνιστές και τα άτομα με πνευμονική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα συμπληρώματα καροτενοειδών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει