Κίνδυνος η εξαγωγή δοντιού πριν από επέμβαση καρδιάς

Η αφαίρεση ενός μολυσμένου δοντιού πριν από χειρουργική επέμβαση στην καρδιά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου πριν το χειρουργείο.

Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Annals of Thoracic Surgery.

Τα μολυσμένα ή αποστηματικά δόντια συχνά αφαιρούνται πριν από μια επέμβαση καρδιάς, καθώς αυτό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όπως επίσης και τον κίνδυνο φλεγμονής του εσωτερικού στρώματος της καρδιάς που ονομάζεται ενδοκαρδίτιδα, μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Ομως, αν και αποτελεί συνήθη πρακτική να αφαιρούνται τα προβληματικά δόντια πριν από τη χειρουργική επέμβαση καρδιάς, υπάρχουν περιορισμένες μόνο ενδείξεις που να υποστηρίζουν αυτή την πρακτική.

Η νέα μελέτη έθεσε ως στόχο να αξιολογήσει ποιες βλάβες μπορεί να σχετίζονται με την εξαγωγή δοντιού πριν από μια καρδιαγγειακή χειρουργική επέμβαση.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση θεωρούν την εξαγωγή δοντιού ήσσονος σημασίας διαδικασία και εκτιμούν πως ο κίνδυνος θανάτου ή μη θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου είναι μικρότερος από 1%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης μας τεκμηριώνουν υψηλότερο ποσοστό μείζονος ανεπιθύμητου αποτελέσματος, γεγονός που υποδηλώνει πως οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν εξατομικευμένα για κάθε ασθενή τον κίνδυνο αναισθησίας και χειρουργείου», λέει ο συγγραφέας της μελέτης δρ Μark M. Smith, αναισθησιολόγος από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατος

Ο δρ Σμιθ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το 8% των ασθενών που έκαναν εξαγωγή δοντιού πριν από την εγχείρηση καρδιάς εμφάνισαν ανεπιθύμητες εκβάσεις. Αυτές περιελάμβαναν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Συνολικά, το 3% των ασθενών έχασαν τη ζωή τους μετά από την εξαγωγή του δοντιού και πριν καν διεξαχθεί η χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Η μελέτη, ωστόσο, είχε κάποιους περιορισμούς και όπως αναφέρει ο συν-συγγραφέας και καρδιοχειρουργός δρ Joseph Dearani δεν μπορεί να γίνει οριστική σύσταση, αλλά μόνο πρόταση για εξατομικευμένη ανάλυση σε κάθε περίπτωση: «Με τις πληροφορίες από τη μελέτη μας δεν μπορούμε να κάνουμε μια οριστική σύσταση υπέρ ή κατά της εξαγωγής δοντιού πριν από καρδιοχειρουργική επέμβαση. Σας προτείνουμε μια εξατομικευμένη ανάλυση για το προσδοκώμενο όφελος από εξαγωγή δοντιού πριν από το χειρουργείο, που θα αντισταθμίζει τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως παρατηρείται στη μελέτη μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει