Λαχανίδες και σπανάκι: Τι είναι καλύτερο;

Σίγουρα ακούτε συχνά πως πρέπει να συμπεριλάβετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας. Είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε δύο δημοφιλή σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις λαχανίδες (σγουρό λάχανο) και το σπανάκι.

lax-span

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά:

* Οι λαχανίδες έχουν διπλάσιες θερμίδες από το σπανάκι, ωστόσο είναι και τα δύο εξαιρετικά χαμηλά σε θερμιδική αξία.

* Οι λαχανίδες έχουν υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ από το σπανάκι. Ωστόσο, το σπανάκι έχει υψηλότερα επίπεδα σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και φυλλικού οξέος. Και τα δύο έχουν συγκρίσιμες ποσότητες βιταμίνης Α.

* Πέρα από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α και C) και τα δύο λαχανικά αποτελούν επίσης πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών, όπως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο. Το σπανάκι έχει περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ενώ οι λαχανίδες έχουν περισσότερο β-καροτένιο.

Iσοπαλία

Με τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά «συσκευασμένα» σε τόσο λίγες θερμίδες, ό,τι κι αν διαλέξετε ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά η επιλογή θα είναι εξαιρετική για τη διατροφή σας. Λάβετε υπόψιν σας ότι ορισμένα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά χάνονται με το μαγείρεμα και μερικά φυτοθρεπτικά συστατικά επηρεάζονται από τη θερμότητα. Εάν επιλέξετε να τα μαγειρέψετε λοιπόν κάντε το με ελάχιστα υγρά (προτιμήστε να τα μαγειρέψετε στον ατμό, ή να τα σοτάρετε γρήγορα αντί να τα βράσετε) και μη τα μαγειρέψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει