Λαχανικά και φρούτα: Σημασία έχει το πώς και το πότε τα τρώτε!

Τα φρούτα και τα λαχανικά στα μανάβικα είναι ακόμα ζωντανά και γνωρίζουν ακόμα και τι… ώρα είναι, λένε οι ερευνητές!

Τα ευρήματα νέας μελέτης δείχνουν πως η παραγωγή τους, ο τρόπος της αποθήκευσής τους αλλά ο τρόπος που τρώγονται έχει αντίκτυπο στη διατροφική τους αξία και τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία του ανθρώπου.

«Τα λαχανικά και τα φρούτα ακόμα και μετά τη συγκομιδή τους μπορούν να ανταποκριθούν σε φωτεινά σήματα και κατά συνέπεια να αλλάξουν τη βιολογία τους με τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν την αξία τους για την υγεία, αλλά και την προστασία τους από τα έντομα. Ισως θα πρέπει να αποθηκεύουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας σε λιγοστό φως και να τηρούμε χρονοδιάγραμμα για το πότε τα μαγειρεύουμε και τα τρώμε, ώστε να ενισχυθεί η αξία τους για την υγεία μας», λέει η συγγραφέας της μελέτης, Janet Braam, του Πανεπιστημίου Rice.

Οταν τα λαχανικά και τα φρούτα παραμείνουν ζωντανά μετά την συγκομιδή, μπορούν να μεταβάλλουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών τους και μ’ αυτόν τον τρόπο να προστατευθούν από τα έντομα και διάφορα άλλα πλάσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ορισμένες απ’ αυτές τις ουσίες έχουν επίσης αντικαρκινικές επιδράσεις. Η Braam και οι συνεργάτες της έκανε την αρχική ανακάλυψη σε λάχανο και στη συνέχεια σε μαρούλια, καρότα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια και βατόμουρα. Τρώγοντας λαχανικά και φρούτα σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα μπορεί κανείς να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος απ’ αυτά. Αλλά αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο στην πράξη, οπότε οι ερευνητές πρότειναν μια άλλη προσέγγιση, ώστε να πάρει κανείς το μέγιστο δυνατό όφελος από την πρόσληψή τους.

«Εχει ενδιαφέρον η συγκομιδή των καλλιεργειών και το πάγωμα ή η συντήρησή τους να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όταν τα θρεπτικά συστατικά και τα πολύτιμα φυτοχημικά είναι στο αποκορύφωμά τους», καταλήγει η Braam.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει