Λαρυγγίτιδα, αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η λαρυγγίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από φλεγμονή στο λάρυγγα και μπορεί να προκύψει από υπερβολική χρήση των φωνητικών χορδών, ερεθισμό ή λοίμωξη.

Οι φωνητικές χορδές, δύο πτυχώσεις ιστού μέσα στο λάρυγγα, μπορεί να πάθουν φλεγμονή. Στην περίπτωση αυτή ο ήχος δεν μπορεί να βγει δυνατά όπως πριν, είναι μπουκωμένος και η φωνή ακούγεται βραχνή.

Η λαρυγγίτιδα συνήθως δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση. Με την κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει να φύγει μέσα σε 3 εβδομάδες. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να την αποτρέψετε ή να την θεραπεύσετε γρηγορότερα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η λαρυγγίτιδα σχετίζεται συχνά με κάποια άλλη ασθένεια, όπως κρυολόγημα, γρίπη ή βρογχίτιδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμο

Εναν χαμηλό πυρετό

Βραχνάδα

Δυσκολία στην ομιλία

Ξηρό βήχα

Μια σταθερή προσπάθεια να καθαρίσετε το λαιμό σας

Πρησμένους αδένες

Εχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε λαρυγγίτιδα αν καπνίζετε, αν χρησιμοποιείτε υπερβολικά τη φωνή σας (αν είστε τραγουδιστής ή δημόσιος ομιλητής, για παράδειγμα), ή αν είστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπη και βρογχίτιδα.

Αιτίες

Παρόλο που σχετίζεται συνήθως με κάποιο ιό, υπάρχουν επίσης συνεχείς ή χρόνιες μορφές της ασθένειας, που γενικά προκαλούνται από το κάπνισμα και την κατάχρηση οινοπνεύματος.

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Ισχυρά οξέα μπορούν να ταξιδέψουν από το στομάχι στο λαιμό σας και να φτάσουν μέχρι τον λάρυγγά σας. Αυτό μπορεί να σας ενοχλήσει και να σας κάνει να χάσετε τη φωνή σας.

Αλλες αιτίες χρόνιων περιπτώσεων περιλαμβάνουν:

Αλλεργίες

Βακτηριακή μόλυνση

Μυκητιασική λοίμωξη

Τραυματισμός, όπως ένα χτύπημα στο λαιμό

Εισπνοή χημικών ουσιών

Ιγμορίτιδα

Ορισμένες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, μπορούν επίσης να συντελέσουν στην πρόκληση λαρυγγίτιδας.

Θεραπείες και φάρμακα

Η καλύτερη θεραπεία είναι να ξεκουράσετε τη φωνή σας. Χωρίς το άγχος της καθημερινής χρήσης, ανακάμπτει συχνά από μόνη της.

Εάν η ανάγκη σας να μιλήσετε σαφώς είναι επείγουσα, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή. Αυτή είναι μια κατηγορία ανθρωπογενών φαρμάκων που μιμούνται ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, που το σώμα σας κάνει φυσικά και μειώνουν το πρήξιμο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μια σειρά από σπιτικές θεραπείες για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να συνέλθει εντελώς.

1) Πίνετε πολλά υγρά. Στην αρχή, η κατάποση μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά όσο περισσότερο είστε ενυδατωμένοι, τόσο το καλύτερο. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη.

2) Χρησιμοποιήστε τους υγραντήρες και τους εισπνευστήρες με μενθόλη. Η υγρασία είναι φίλος σας και η μέντα μπορεί να είναι καταπραϋντική.

3) Κάνετε γαργάρες με ζεστό αλμυρό νερό. Η αλατότητα όχι μόνο καταπραΰνει την περιοχή, αλλά μειώνει επίσης το πρήξιμο.

4) Αποφύγετε τα στεγνά, ή σκονισμένα δωμάτια, καθώς και αυτά που έχουν καπνό.

5) Μπορεί επίσης να πιπιλίσετε παστίλιες για το λαιμό, οι οποίες περιέχουν συχνά βότανα όπως ο ευκάλυπτος και ο δυόσμος, που είναι γνωστά καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο.

6) Εάν έχετε πόνο, μπορείτε να πάρετε ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη). Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά και πόσες δόσεις θα πρέπει να κάνετε.

Τι να μην κάνετε

Μείνετε μακριά από αποσυμφορητικά. Σας στεγνώνουν όταν ο λαιμός σας θέλει υγρασία. Ορισμένα βότανα, όπως η γλυκόριζα, έχουν φήμη ως ανακουφιστικά του πόνου στο λαιμό, αλλά αλληλεπιδρούν με μερικά φάρμακα. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν τα πάρετε.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Η λαρυγγίτιδα στους ενήλικες δεν είναι σοβαρή, αλλά θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό αν έχετε βραχνάδα στη φωνή για περισσότερες από 2 εβδομάδες, βήχετε με αίμα, έχετε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου ή έχετε πρόβλημα να αναπνεύσετε.

Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή στα παιδιά. Παρακολουθήστε για πυρετό και καλέστε γιατρό αν:

Το παιδί σας είναι ηλικίας κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 37,7 ή υψηλότερη ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει πυρετό 38 βαθμούς Κελσίου ή μεγαλύτερο.

Αντιμετωπίζει πρόβλημα να καταπιεί ή να αναπνεύσει ή κάνει θόρυβο όταν αναπνέει ή έχει σάλια περισσότερο από το συνηθισμένο.

Στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αεραγωγών ή επιγλωττίτιδα, μια φλεγμονή στο πάνω μέρος του λάρυγγα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, οπότε λάβετε θεραπεία έκτακτης ανάγκης εάν εσείς ή ένα παιδί που φροντίζετε, έχετε λαρυγγίτιδα και αρχίζετε να αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή.

Τεστ και διάγνωση

Επειδή η ιογενής λαρυγγίτιδα συνήθως απομακρύνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες, πιθανώς δεν χρειάζεται να δείτε γιατρό. Εάν καταλήξετε ότι χρειάζεται να τον επισκεφθείτε, είναι πιθανό να εξετάσει το λαιμό σας και να κάνει αυτό που ονομάζεται καλλιέργεια. Η καλλιέργεια πιθανότατα θα δείξει τα βακτήρια ή τον ιό που προκαλεί τη λαρυγγίτιδα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα ενδοσκόπιο, έναν στενό σωλήνα εξοπλισμένο με μια φωτογραφική μηχανή. Θα το βάλει στο λαιμό σας από το στόμα ή τη μύτη. Θα σας δώσει κάτι που εξομαλύνει τον πόνο και έτσι μπορεί να ρίξει μια πιο κοντινή ματιά στις φωνητικές χορδές.

Μπορεί τέλος να κάνει μια δοκιμή αλλεργίας δέρματος ή μια ακτινογραφία για να αποκλείσει άλλα θέματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει