Tα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών

Η ανατροφή των παιδιών και η παρακολούθησή τους καθώς μεγαλώνουν, είναι ένα από τα πιο όμορφα, αλλά ταυτόχρονα τα πιο δύσκολα και υπεύθυνα καθήκοντα στον κόσμο. Και συχνά οι γονείς είναι απροετοίμαστοι γι’ αυτήν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς κατά την ανατροφή των παιδιών τους και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε:

Δεν διορθώνονται τα προβλήματα

Δεν προσπαθείτε να διορθώσετε τα προβλήματα. Υπάρχουν γονείς που είναι απρόθυμοι να ασχοληθούν με τις κακές συνήθειες των παιδιών τους με τη δικαιολογία ότι είναι απλά μια κακή περίοδος που θα περάσει. Για παράδειγμα, το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις, αλλά οι γονείς πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην ανατροφή των παιδιών.

Χάνεται ο έλεγχος

Οι καθημερινές περιπέτειες του παιδιού σας, μπορούν κυριολεκτικά να σας τρελάνουν και να χάσετε εντελώς τον έλεγχο. Για παράδειγμα, προσπαθείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο και το παιδί δεν σταματά να κάνει φασαρία τρέχοντας και φωνάζοντας γύρω γύρω στο δωμάτιο. Το παιδί σας νευριάζει με τη συμπεριφορά του και στο τέλος αρχίζετε κι εσείς να φωνάζετε δυνατά με οργή.

Αλλά προτού εκραγείτε, θα πρέπει να θυμηθείτε πως τα παιδιά είναι περισσότερο διατεθειμένα να ακούσουν και να αποδεχθούν τους κανόνες συμπεριφοράς όταν μιλάτε ήρεμα. Μετρήστε μέχρι το τρία, εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά και προσεγγίστε το παιδί ήρεμα, όσο άσχημη κι αν είναι η κατάσταση.

Λόγια κενά χωρίς πράξεις

Ας πούμε ότι το παιδί δεν θέλει να κάνει την εργασία του γιατί θέλει να παίξει παιχνίδι στον υπολογιστή. Ξεκινάτε ως καλός γονιός να του λέτε: «Πήγαινε να διαβάσεις γιατί θα έρθω και θα κλείσω τον υπολογιστή και θα σου τον πάρω για ένα μήνα». Ομως, παρά το ότι είπατε τις παραπάνω φράσεις, δεν τολμάτε να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή. Αυτό θα συμβεί μία, θα συμβεί δύο, τρεις, τελικά το παιδί θα συνειδητοποιήσει πως αν αγνοήσει «απειλές» και τελεσίγραφα δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση και φυσικά θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Αν έχετε ήδη θέσει ως κανόνα το κλείσιμο του υπολογιστή, απενεργοποιήστε τον και δείξτε του ότι τα λόγια σας συνοδεύονται από πράξεις. Ορίστε τους κανόνες και τα όρια και λάβετε μέτρα όταν αυτοί οι κανόνες και τα όρια παραβιάζονται.

Δωροδοκία και όχι ανταμοιβή

Ενα επίσης πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι πως επιχειρούν συχνά να δωροδοκήσουν το παιδί τους. Αλλά αν η δωροδοκία χρησιμοποιείται καθημερινά για κάθε τι που θέλει ο γονιός από το παιδί του, τότε γίνεται ένα μεγάλο λάθος στην ανατροφή του. Πολύ καλύτερη επιλογή είναι να το ανταμείψετε για κάτι καλό που έκανε παρά να το δωροδοκήσετε για κάτι που θέλετε να κάνει.

Ασυνέπεια

Τη μία ημέρα είστε πολύ αυστηρή με το παιδί σας, γιατί χρησιμοποιεί κακές λέξεις και την άλλη του χαμογελάτε παρόλο που είπε και πάλι κάτι κακό, επειδή είστε σε δημόσιο χώρο. Αυτό όμως είναι μέγα λάθος. Μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή ανατροφή των παιδιών είναι η συνέπεια. Η απάντησή σας για τις συνέπειες της κακής του συμπεριφοράς θα πρέπει να είναι πάντα η ίδια, ούτως ώστε το παιδί σας να πάρει ένα μάθημα. Διαφορετικά θα προκληθεί σύγχυση στο παιδί.

Υπερπροστατευτική συμπεριφορά

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δεν μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από τα πάντα, αλλά ακόμα κι αν μπορούσατε, δεν θα πρέπει να το κάνετε γιατί θα γίνουν απόλυτα εξαρτώμενα από εσάς.

Διδάξτε στα παιδιά σας τι είναι σωστό και τι λάθος, αλλά την ίδια στιγμή ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν και να μάθουν, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν να ενσωματωθούν στον κανονικό κόσμο.

Πάρα πολύς ή πολύ λίγος έπαινος

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επαινείτε το παιδί σας για την καλή συμπεριφορά. Αλλά οι συχνές φιλοφρονήσεις μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση. Αν επαναλαμβάνετε συνέχεια «είσαι το πιο όμορφο, το πιο έξυπνο παιδί», το παιδί σας θα αποκτήσει μεν αυτοπεποίθηση, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει υπερβολικά εγωκεντρικό και μπορεί ακόμα και να αρχίσει να υποτιμά τους άλλους.

Από την άλλη πλευρά, αν ξεχάσετε να το επαινέσετε για την καλή του συμπεριφορά ή ασυνείδητα αγνοήσετε τα επιτεύγματά του, μπορεί να το αποθαρρύνετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει