Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την εταιρία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν φαίνεται να προστατεύει από την ήπια και μέτρια μορφή της νόσου που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κοροναϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Αν και κανένας από τους περισσότερους από 2.000 ασθενείς στη μελέτη δεν πέθανε ή νοσηλεύτηκε, τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, θα μπορούσαν να περιπλέξουν τον αγώνα για τη διάθεση εμβολίων καθώς αναδύονται νέα στελέχη.

Και στις δύο ανθρώπινες δοκιμές, το εμβόλιο έδειξε σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της ιικής παραλλαγής 501Y.V2, η οποία κυριαρχεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την τυχαιοποιημένη μελέτη που είδαν οι Financial Times.

«Ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου δεν έδειξε προστασία έναντι του ήπιου-μέτριου Covid-19 λόγω της παραλλαγής της νότιας Αφρικής», λέει η μελέτη, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματικότητα κατά των σοβαρών Covid-19, νοσηλείας και θανάτων δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει