Λιναρόσπορος: Eνας σπόρος με αντικαρκινική δράση

Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο (Linum usitatissimum, η λατινική του ονομασία), προέρχεται από το φυτό λινάρι, το οποίο έχει καλλιεργηθεί για οικιακή χρήση από τους προϊστορικούς χρόνους.

Ο λιναρόσπορος είναι μια εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ένζυμα στο σώμα μετατρέπουν το λινολενικό οξύ του λιναρόσπορου σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) -τα ίδια λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο- τα οποία έχει διαπιστωθεί πως βοηθούν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Τόσο ο λιναρόσπορος, όσο και το λινέλαιο προσφέρουν σημαντική καρδιαγγειακή προστασία στον οργανισμό. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε α-λινολενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση, τόσο της ολικής χοληστερόλης, όσο και της LDL («κακής») χοληστερόλης.  Το άλφα -λινολενικό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο σώμα. Η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

O λιναρόσπορος περιέχει ουσίες που ονομάζονται λιγνάνες και βοηθούν στην αναστολή των οιστρογόνων που απαιτούνται για τη διατήρηση των όγκων του μαστού. Τα φυτοοιστρογόνα σε ολόκληρο το λιναρόσπορο μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, λειτουργώντας ως ένα είδος φυσικής θεραπείας υποκατάστασης με οιστρογόνα. Οι ίνες που βρίσκονται στο λιναρόσπορο δρουν ως καθαρτικό και βοηθούν στην σωστή πέψη. Καθώς οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου χωνεύονται στο έντερο σχηματίζουν μια κολλώδη ουσία σαν μύξα, που βοηθά το στομάχι να ανακουφίζεται από συμπτώματα γαστρίτιδας, δυσκοιλιότητας και από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η συχνή κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο λιναρόσπορος μπορεί να αγοραστεί ολόκληρος ή αλεσμένος σε καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά και σε παντοπωλεία. Το λινέλαιο πωλείται σε φιάλες ή κάψουλες. Η συνήθης δόση είναι 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος (ολόκληρος ή αλεσμένος) τρεις φορές την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό με το συγκεκριμένο συμπλήρωμα, δεδομένου ότι προωθεί τις συχνές κινήσεις του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ή ηλεκτρολυτικές διαταραχές σε υψηλές δόσεις.

Μην πάρετε λιναρόσπορο, αν έχετε μια επώδυνη πάθηση του εντέρου ή αν υποψιάζεστε ότι έχετε απόφραξη του εντέρου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το άλφα-λινολεϊκό οξύ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, επομένως δεν θα πρέπει να πάρετε αυτό το συμπλήρωμα αν έχετε καρκίνο του προστάτη ή είστε σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξή του. Ο λιναρόσπορος μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα και σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δηλητηρίασης με κυανιούχα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει