Λιπώδης διήθηση του ήπατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η λιπώδης διήθηση (στεάτωση) του ήπατος, είναι η εναπόθεση επιπλέον λιπώδους ιστού, που εγκαθίσταται στο ήπαρ ή τα κύτταρα του ήπατος και προκαλείται από μια σειρά διαφορετικών καταστάσεων.

Μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση μιας λιπαρής διατροφής, την κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων και μερικές φορές την εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι εναποθέσεις λίπους θεωρούνται καλοήθεις και είναι αναστρέψιμες. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να υποδεικνύουν μια σοβαρή κατάσταση της υγείας.

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να έχει λιπώδη διήθηση στο ήπαρ, αλλά υπάρχουν κάποιοι που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Οσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λίπος, μπορεί να είναι πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση, όπως επίσης και εκείνοι που πίνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Μάλιστα, είναι γεγονός πως οι περισσότεροι πότες έχουν εναποθέσεις λίπους στο ήπαρ σε κάποιο βαθμό. Σε γενικές γραμμές αυτό το λίπος θα εξαφανιστεί αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Αυτό σημαίνει μια πιο υγιεινή διατροφή και μειωμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

ipar
Διάφοροι τύποι ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης και της λιπώδους διήθησης (στεάτωση)

Μερικές φορές η εναπόθεση λίπους στο ήπαρ μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή κατάσταση της υγείας. Καρκίνος του ήπατος, κίρρωση του ήπατος και άλλες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν όλες αυτές τις συσσωρευμένες εναποθέσεις λίπους. Οι εναποθέσεις αυτές είναι παρόμοιες με το λίπος που σχηματίζεται σε άλλες περιοχές του σώματος. Οταν καταναλώνεται υπερβολικό λίπος, δεν μπορεί εύκολα να καεί ως ενέργεια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται σε διάφορα κύτταρα σε όλο το σώμα. Το ήπαρ είναι ένα από τα κύρια όργανα που μπορούν να επηρεαστούν επειδή φιλτράρει τις τοξίνες και άλλα υλικά, κι έτσι σηκώνει το «βάρος» του φιλτραρίσματος της υψηλής τοξίνης από τα λιιπαρά τρόφιμα, με όποιο «τίμημα» συνεπάγεται αυτή η διαδικασία.

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 και αντίσταση στην ινσουλίνη, βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο λιπαρών καταθέσεων στο ήπαρ, καθώς και εκείνοι που είναι παχύσαρκοι. Εάν δεν λάβουν μέτρα, αυτό το λίπος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ήπατος. Οταν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστούν αιμοκάθαρση και τελικά μεταμόσχευση ήπατος.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ είναι αναστρέψιμες και δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες. Σε γενικές γραμμές συσσωρεύονται αργά και δεν οδηγούν σε πρόσθετες δυσκολίες για πολλά χρόνια. Οσοι έχουν λιπώδη διήθηση στο ήπαρ θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να διορθωθεί η κατάσταση, πριν να γίνει χειρότερη. Γενικά, συνιστώνται οι διατροφικές αλλαγές, η άσκηση και η αποφυγή ουσιών που είναι δύσκολες για το συκώτι.

Αν η λιπώδης διήθηση προκαλείται από κάποιο φάρμακο, ένα άλλο φάρμακο μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει τις παρενέργειες. Η λιπώδης διήθηση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη, συνήθως φεύγει με τη γέννηση του μωρού. Εάν υπάρχει υποψία για μια πιο σοβαρή κατάσταση υγείας ή εάν είναι παρόντα πρόσθετα συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να είναι αναγκαία.

Διαβάστε επίσης:

Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε το συκώτι σας;

Εξι απλοί τρόποι για να τονώσετε τη λειτουργία του ήπατος

Πώς να μην καταστρέψετε το ήπαρ σας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει