Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου για τους λιποβαρείς παρά για τους παχύσαρκους

Ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που έχουν βάρος αρκετά κάτω από το φυσιολογικό, σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που είναι υπέρβαρα, υποστηρίζει νέα καναδική μελέτη.

Εξετάζοντας πάνω από 50 προγενέστερες μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν πως σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, τα εξαιρετικά αδύνατα παιδιά είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Και μπορεί η παχυσαρκία να έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, αλλά «έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε τη δημιουργία μιας επιδημίας λιποβαρών ενηλίκων, αλλά και εμβρύων που δεν θα έχουν το σωστό βάρος», είπε ο δρ Joel Ray, γιατρός ερευνητής του Νοσοκομείου Αγιος Μιχαήλ, στο Τορόντο, που είναι επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Public Health.

Οι μελέτες που περιελήφθησαν στην ανάλυση, παρακολούθησαν άτομα για πέντε χρόνια ή και περισσότερο και επικεντρώθηκαν στο συσχετισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και τους θανάτους που σχετίζονται με οποιαδήποτε αιτία.

Η ομάδα του Ray εξέτασε, επίσης, το πώς τα ποσοστά θανάτου σχετίζονται με τα πρότυπα βάρους των νεογνών και των μωρών που γεννιούνται νεκρά.

Οι λιποβαρείς άνθρωποι όλων των ηλικιών (και τέτοιοι θεωρούνται όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματος 18,5 και παρακάτω) βρέθηκε πως αντιμετωπίζουν 1,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους με φυσιολογικό ΔΜΣ (μεταξύ 18,5 και 25,9), όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Αντίθετα, οι παχύσαρκοι (άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 30 και 34,9) αντιμετωπίζουν κατά 1,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που έχουν φυσιολογικό βάρος. Οι δε σοβαρά παχύσαρκοι (άτομα με ΔΜΣ 35 και περισσότερο), αντιμετώπιζαν 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Ray τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρούμε ένα υγιές μέγεθος σώματος στο μυαλό μας, όταν επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία της παχυσαρκίας και να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο.

«Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αντανακλά όχι μόνο το σωματικό λίπος, αλλά και τη μυϊκή μάζα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ΔΜΣ στον τομέα της υγείας και τις πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα δυνατό και υγιές άτομο είναι κάποιος που έχει μια λογική ποσότητα σωματικού λίπους, αλλά παράλληλα και μια επαρκή ποσότητα οστών και μυών. Εάν εστιάσουμε περισσότερο στα δεινά της περίσσειας του σωματικού λίπους, τότε θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τον ΔΜΣ με ένα κατάλληλο μέτρο, όπως είναι η περίμετρος της μέσης».

Οι κλασικοί παράγοντες που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για τα λιποβαρή άτομα, περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, το κάπνισμα, τη φτώχεια, καθώς και θέματα ψυχικής υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει