Μελέτη εξηγεί πού πηγαίνει το βάρος που χάνουμε

Παρά την παγκόσμια εμμονή με τις δίαιτες και τη γυμναστική, πολλοί επαγγελματίες της υγείας δεν μπορούν να απαντήσουν σωστά στην ερώτηση πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνεται.

Η πιο συχνή παρανόηση των γιατρών, διαιτολόγων και γυμναστών είναι ότι η μάζα που λείπει μετατρέπεται σε ενέργεια ή θερμότητα.

«Υπάρχει μια τεράστια άγνοια και σύγχυση σχετικά με τη μεταβολική διαδικασία της απώλειας βάρους», λέει ο καθηγητής Andrew Brown, επικεφαλής της Σχολής Βιοτεχνολογίας και Βιομοριακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

«Η σωστή απάντηση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας εκπνέεται ως διοξείδιο του άνθρακα και βγαίνει στον αέρα», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ruben Meerman, φυσικός και παρουσιαστής επιστημονικής εκπομπής στην αυστραλιανή τηλεόραση.

Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο British Medical Journal, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η απώλεια 10 κιλών λίπους απαιτεί την εισπνοή 29 κιλών οξυγόνου και ότι η μεταβολική διαδικασία παράγει 28 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και 11 κιλά νερού.

Ο Meerman άρχισε να ενδιαφέρεται για τη βιοχημεία της απώλειας βάρους μέσα από την προσωπική του εμπειρία.

«Έχασα 15 κιλά το 2013 και απλά ήθελα να μάθω πού πήγαν αυτά τα κιλά. Μετά από εντατικά μαθήματα βιοχημείας, σκόνταψα πάνω σε αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. Με την παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας που βιώνουμε, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε την απάντηση στην ερώτηση πού πηγαίνει το λίπος. Το γεγονός αυτό σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει σ’ αυτή την ερώτηση μου προξένησε έκπληξη και μόνο όταν ο Andrew είδε τους υπολογισμούς μου, συνειδητοποιήσαμε και οι δύο πόσο λίγα πράγματα γνωρίζει για το θέμα η παγκόσμια κοινότητα», είπε.

Οι δύο συγγραφείς συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Meerman πήρε συνέντευξη από τον καθηγητή Brown για λογαριασμό της επιστημονικής εκπομπής που παρουσιάζει στην αυστραλιανή τηλεόραση.

«Ο Ruben (Meerman) ανακάλυψε μια εντελώς απροσδόκητη μαύρη τρύπα στο θέμα της κατανόησης της απώλειας βάρους ανάμεσα στο ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες υγείας», είπε ο καθηγητής Brown.

Αν παρακολουθήσει κανείς τα άτομα (τα μικρότερα σωματίδια ενός χημικού στοιχείου) σε 10 κιλά λίπους, καθώς αυτά χάνονται, θα παρατηρήσει πως τα 8,4 κιλά από αυτά εκπνέονται ως διοξείδιο του άνθρακα από τους πνεύμονες. Τα υπόλοιπα 1,6 κιλά γίνονται νερό που μπορεί να απεκκριθεί στα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα, τα δάκρυα και τα άλλα σωματικά υγρά, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Τίποτα από αυτά δεν είναι εμφανές στους ανθρώπους, επειδή το αέριο διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε είναι αόρατο», λέει ο κ Meerman.

Περισσότεροι από το 50% των 150 γιατρών, διαιτολόγων και γυμναστών που ρωτήθηκαν, θεωρούν ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια ή θερμότητα.

«Αυτό, όμως, παραβιάζει το νόμο της διατήρησης της μάζας. Υποψιαζόμαστε ότι αυτή η παρανόηση οφείλεται στην εντύπωση που περιβάλλει την απώλεια βάρους περί ενέργειας που κερδίζεται και ενέργειας που χάνεται», λέει ο Meerman.

Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες θεωρούσαν πως οι μεταβολίτες του λίπους αποβάλλονται στα κόπρανα ή μετατρέπονται σε μύες.

«Οι παρανοήσεις που αντιμετωπίσαμε, αποκάλυψαν την άγνοια που υπάρχει σχετικά με τις βασικές αρχές του πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που αντιμετώπισαν οι συγγραφείς είναι αν απλώς με την αναπνοή μπορεί να επέλθει απώλεια βάρους. Η απάντηση είναι όχι. Αν ένας άνθρωπος εισπνέει περισσότερο από αυτό που απαιτεί ο μεταβολικός ρυθμός του, θα οδηγηθεί σε υπεραερισμό που μπορεί με τη σειρά του να τον οδηγήσει σε ζάλη, αίσθημα παλμών και απώλεια της συνείδησης.

Η δεύτερη πιο συχνή ερώτηση είναι κατά πόσο η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αυτό αποκαλύπτει τις ανησυχητικές παρανοήσεις σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από το “ξεκλείδωμα” των αρχαίων ατόμων άνθρακα που έχουν παγιδευτεί υπόγεια σε απολιθωμένους οργανισμούς. Τα άτομα άνθρακα των ανθρώπων που εκπνέονται, επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα μετά από μόλις λίγους μήνες ή χρόνια παγιδευμένα στις τροφές που παρασκευάζονται από τα φυτά», λέει ο Meerman.

Οι δύο επιστήμονες προτείνουν αυτές οι βασικές έννοιας να περιλαμβάνονται στα σχολικά προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις πανεπιστημιακές σπουδές βιοχημείας, προκειμένου να διορθωθούν οι διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους μεταξύ του απλού κόσμου και των επαγγελματιών υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει