Μελέτη σε δίδυμους δείχνει πώς το κάπνισμα γερνάει το δέρμα

Μια μελέτη που συνέκρινε τα πρόσωπα των πανομοιότυπων διδύμων, επιβεβαιώνει ό,τι φοβούνται πολλοί καπνιστές: Το κάπνισμα γερνάει πρόωρα το δέρμα ακόμα και μετά από πέντε χρόνια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο χρησιμοποίησαν το Ετήσιο Φεστιβάλ Διδύμων στο Twinsburg του Οχάιο, για να εντοπίσουν 79 ζευγάρια διδύμων από τους οποίους ο ένας κάπνιζε και ο άλλος όχι.

Οι δίδυμοι που ήταν καπνιστές έδειξαν πολύ περισσότερα σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με το πρόσωπό τους να έχει περισσότερες ρυτίδες, να έχει κρεμάσει και σακουλιάσει.

«Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας. Είτε θέλετε να το κάνετε για τη ματαιοδοξία είτε για την υγεία σας, μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας πρέπει να είναι αυτή: Να μην αρχίσετε ποτέ το κάπνισμα ή να το κόψετε αν το έχετε ήδη ξεκινήσει», είπε ο Danny McGoldrick, αντιπρόεδρος για την έρευνα στην Αντικαπνιστική Εκστρατεία για παιδιά μη καπνιστές.

H ερευνητική ομάδα συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Ημέρας των Διδύμων, επιλέγοντας από το 2007 μέχρι το 2010 ζεύγη διδύμων προς σύγκριση. Οι δίδυμοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, σχετικά με το κάπνισμα και τον τρόπο ζωής τους, ενώ επαγγελματίες φωτογράφοι τους φωτογράφισαν.

Μια ομάδα από πλαστικούς χειρουργούς ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κάθε διδύμου, ταξινομώντας το ποσό της γήρανσης που είδε στο πρόσωπο κάθε ατόμου, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα εργαλεία αξιολόγησης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για να ελέγξουν για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να γεράσουν πρόωρα το δέρμα, όπως η ηλικία, ο ήλιος, η χρήση αλκοόλ και το άγχος της εργασίας.

Οι δίδυμοι που καπνίζουν είχαν χειρότερη βαθμολογία συγκριτικά με τα αδέρφια τους, στα μάτια, τα μάγουλα, τις γραμμές χαμόγελου και τις ρυτίδες κατά μήκος των πάνω και κάτω χειλιών τους.

smok

Οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, τα πρόσωπα των διδύμων που κάπνιζαν και οι δύο, αλλά ο ένας από τους δύο κάπνιζε πέντε χρόνια περισσότερο. Και σ’ αυτή την περίπτωση βρήκαν επίσης πως τα μάτια είχαν περισσότερες σακούλες, τα μάγουλα είχαν πέσει και το κάτω χείλος είχε ρυτίδες σ’ αυτούς που είχαν καπνίσει περισσότερο.

Προσδιόρισαν πως στις φωτογραφίες οι καπνιστές δίδυμοι εμφανίζονταν μεγαλύτεροι σε ποσοστό 57% από τα αδέρφια τους που δεν είχαν καπνίσει.

Η πρόωρη γήρανση που προκαλείται από το κάπνισμα φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τα κάτω δύο τρίτα του προσώπου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Δεν υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ των καπνιστών και μη καπνιστών στο μέτωπο ή στο πόδι της χήνας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού εντύπου Plastic and Reconstructive Surgery.

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον τόνο του δέρματος, καταστρέφοντας τα κύτταρα που χρειάζονται οξυγόνο. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο καπνός προκαλεί καρδιακά προβλήματα και διαταράσσει την οξυγόνωση, η οποία πραγματικά επηρεάζει την επιδερμίδα ενός ατόμου.

Παράλληλα, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και πτυχώσεις καταστρέφοντας τις συνδετικές ίνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη που συμβάλλουν στην διατήρηση ελαστικότητας του δέρματος.

«Ενα λιγότερο τεντωμένο δέρμα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της βαρύτητας», τονίζουν οι ερευνητές που επισημαίνουν πως οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα ευρήματα σαν έναν ακόμα λόγο να σταματήσουν άμεσα το κάπνισμα.

Οπως διαπίστωσε η μελέτη, ακόμα και πέντε χρόνια μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει