Μέσα σε μια εβδομάδα 138 νέα κρούσματα ιλαράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα ιλαράς, καθώς μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας δηλώθηκαν επιπλέον 138 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί συνολικά 1.829 κρούσματα ιλαράς, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Νότιο Ελλάδα.

Στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών, είναι και επαγγελματίες υγείας που είτε είναι ανεμβολίαστοι, είτε ατελώς εμβολιασμένοι.

Στο μεταξύ και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Κέντρου, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω σοβαρών επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με ιλαρά.

Το τελευταίο θύμα είναι μια 35χρονη Ελληνίδα, κάτοικος Αττικής, η οποία είχε εμβολιαστεί με μόνον μία δόση του εμβολίου. Μοιραία, η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει