Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να «ξορκίσει» την άνοια

Η κατανάλωση ψαριών, κοτόπουλου, ελαιόλαδου και άλλων τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η διατήρηση μιας… απόστασης από το κρέας μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τις δεξιότητες του μυαλού τους.

Aυτό έδειξε νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νευρολογία».

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από τους συμμετέχοντες σε μια πανεθνική μελέτη για τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις πληροφορίες που αφορούσαν τη διατροφή σε περισσότερους από 17.000 λευκούς και μαύρους άνδρες και γυναίκες των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 64 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες πήραν επίσης μέρος σε εξετάσεις όπου μετρήθηκε η μνήμη τους και οι γνωστικές τους δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που διήρκεσε η μελέτη το 7% αυτών των ατόμων ανέπτυξε προβλήματα σ’ αυτές τις δεξιότητες, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

«Οσοι  παρουσίασαν μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή δίαιτα παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη φυλετικής ή περιφερειακής διαφοράς στην ανταπόκριση στη διατροφή. Ωστόσο, η διατροφή δεν βοήθησε τους διαβητικούς να αποφύγουν την πνευματική εξασθένηση», είπε ο κ. Τσιβγούλης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Μπορεί επίσης το όφελος της μεσογειακής δίαιτας να διαφέρει σε άτομα με διάφορες ασθένειες. Επειδή δεν υπάρχουν θεραπείες για να θεραπεύουν την άνοια, οτιδήποτε κι αν μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να καθυστερήσει την έναρξη των συμπτωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η τροποποίηση της διατροφής του, είναι σημαντικό», τόνισε.

Μια προηγούμενη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό «Νευρολογία» του προηγούμενου έτους, είχε τονίσει πως τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ, επηρεάζοντας τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης ουσίας στον εγκέφαλο.

Ο Δρ Σαμ Γκάντι, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Μοunt Sinai για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στη Νέα Υόρκη, είπε ότι αυτή η τελευταία μελέτη ενισχύει ακόμα περισσότερο τα συμπεράσματα που έχουν βγει σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

«Ο καλύτερος τρόπος για την ελαχιστοποίηση της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα με ζωηρό περπάτημα, ή άρση βαρών, καθώς αυτά μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη νοητική δραστηριότητα. Η άσκηση θα πρέπει φυσικά να συνδυαστεί με μεσογειακή διατροφή. Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για τη διατήρηση της ψυχικής – νοητικής λειτουργίας που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή», είπε.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 19 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης. Αυτό το εύρημα ήταν το ίδιο τόσο για τους λευκούς όσο και για τους μαύρους συμμετέχοντες. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 17 τοις εκατό των συμμετεχόντων που είχαν διαβήτη. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, η μεσογειακή διατροφή δεν φαίνεται να εμποδίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απώλεια μνήμης διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει