Μια «μαγική σφαίρα» για την καταπολέμηση της οξείας πνευμονικής βλάβης

Μια «μαγική σφαίρα» νανοϊατρικής μπορεί να αποτελέσει την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για την οξεία πνευμονική βλάβη, μια κατάσταση που επηρεάζει το 20% του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Υπάρχουν 15.000 περιπτώσεις οξείας πνευμονικής βλάβης κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι κύριες αιτίες είναι τα τροχαία ατυχήματα και οι μολύνσεις, με πολλούς από τους ασθενείς να πεθαίνουν λόγω βλάβης στον πνεύμονα.

Οι ασθενείς με οξεία πνευμονική βλάβη μπορεί να βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση και να αναπτύξουν προβλήματα με την αναπνοή τους, όταν οι πνεύμονες γεμίσουν με υγρό και δημιουργηθεί φλεγμονή. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται αναπνευστήρες για να ενισχυθεί η αναπνοή τους μέσα σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Κάθε κρεβάτι ΜΕΘ κοστίζει στο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας περίπου 1.800 λίγες ημερησίως.

Σε μια προσπάθεια να βρουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ερευνητές του Τμήματος Φαρμακευτικής, σε συνεργασία με ερευνητές του Κέντρου για τη Μόλυνση και την Ανοσία στο Κουίνς του Μπέλφαστ, ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην κλινική αντιμετώπιση των ασθενών στην ΜΕΘ.

Το νέο φάρμακο είναι ένα νανοσωματίδιο που είναι περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Ο ασθενής μπορεί να εισπνεύσει το φάρμακο απευθείας στους πνεύμονες στο σημείο της φλεγμονής. Οι τρέχουσες θεραπείες δεν είναι σε θέση να στοχεύσουν άμεσα τη φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες παρενέργειες.

Μιλώντας για την ανάπτυξη του νέου φαρμάκου ο καθηγητής Κρις Σκοτ από το Τμήμα Φαρμακευτικής, ο οποίος ηγείται της έρευνας, δήλωσε: «Τα νανοσωματίδια είναι ίσως μια από τις πιο συναρπαστικές νέες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη φαρμάκων. Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην παράδοση των φαρμάκων στην περιοχή της νόσου και στο πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί. Η δική μας έρευνα επικεντρώνεται στο πώς τα νανοσωματίδια αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα και πώς αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να αξιοποιηθεί για να παράγει θεραπευτικά αποτελέσματα, τόσο στις αναπνευστικές παθήσεις, όσο και τον καρκίνο».

Τα νέα νανοσωματίδια από το Κουίνς έχουν μια επιφάνεια που επιτρέπει να αναγνωρίζουν και να δεσμεύονται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα στους πνεύμονες – είναι το κλειδί για την ανεξέλεγκτη φλεγμονή που παρουσιάζεται στην οξεία πνευμονική βλάβη. Αυτή η σύνδεση προκαλεί μια ταχεία μείωση της φλεγμονής και έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τις επιβλαβείς συνέπειες που σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν στους πνεύμονες των ασθενών με οξεία πνευμονική βλάβη. Το πρότζεκτ είναι η ανάπτυξη της νέας νανοϊατρικής για την κλινική αξιολόγηση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και χρηματοδοτείται ήδη από το Αναπτυξιακό Σχέδιο με μια επιχορήγηση 505.000 λιρών.

Ο καθηγητής Ντάνι Μακώλι από το Κέντρο για τη Μόλυνση και την Ανοσία, λέει: «Η χρηματοδότηση αυτή μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία της οξείας πνευμονικής βλάβης και αν αυτή έχει επιτυχία, η νανοϊατρική θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε άλλες συχνές διαταραχές των πνευμόνων, όπως η κυστική ίνωση ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει