Μια σοκολάτα την ημέρα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για την πρόσληψη βάρους όμως έχει και τα ελαφρυντικά της, ενώ σύμφωνα με μια νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακού εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Heart, η υψηλή κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν αποτελέσματα και στοιχεία από 8 μελέτες που έγιναν τα τελευταία 12 χρόνια σε πληθυσμό 158.000 ατόμων αναφορικά με τη σχέση της σοκολάτας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρατήρησαν ότι το 20% των συμμετεχόντων δεν έτρωσε ποτέ σοκολάτα, ενώ από τους υπόλοιπους η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν 7gr ενώ υπήρχαν και άτομα που έφταναν τα 100gr κατανάλωσης ημερησίως.

Η ανάλυση έδειξε ότι αυτή η τελευταία ομάδα, που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα, αποτελείτο κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες πρωτεΐνες λόγω φλεγμονής, ενώ ασκούνταν περισσότερο, όλοι παράγοντες που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα άτομα που έτρωγαν πολλή σοκολάτα μείωναν κατά 11% το κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από ένα τέτοιο νόσημα ενώ παρουσίαζαν και κατά 23% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιστήμονες τα οφέλη αυτά δεν παρατηρήθηκαν μόνο στην κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αλλά και στην κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει