Μικρότερη η πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ όσο επικρατεί η Omicron

Τη μετάλλαξη Omicron και τη μετάλλαξη Delta συγκρίνουν οι ειδικοί σε νέα τους μελέτη εστιάζοντας στο ποια προκαλεί σοβαρότερη νόσηση και οδηγεί τους ασθενείς στη ΜΕΘ.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Omicron του κοροναϊού έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε σχέση με την εποχή που επικρατούσε η Delta.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό αποδίδεται στο ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμένων που εισάγονται στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εβδομαδιαίο επιστημονικό δελτίο «Morbidity & Mortality Weekly Report» του CDC, συνέκριναν 339 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021 (όταν κυριαρχούσε η Delta) με 737 ασθενείς της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022 (όταν κυριαρχούσε η μετάλλαξη Omicron).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι την πιο πρόσφατη περίοδο της μετάλλαξης Omicron περίπου οι μισοί ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους (το 4%) έναντι της περιόδου της Delta (8,3%).

Σύμφωνα με τον ερευνητή δρα Μάθιου Μόουντς, «συνολικά η ομάδα της περιόδου της Omicron είχε μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και επίσης μικρότερη πιθανότητα να χρειαστεί επεμβατική διασωλήνωση, σε σύγκριση με την ομάδα της περιόδου της Delta».

Η ανάλυση δείχνει ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 στη διάρκεια της κυριαρχίας της Omicron ήταν εμβολιασμένοι, σε σύγκριση με τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια της Delta.

Ο ερευνητής Πίτερ Τσεν δήλωσε ότι «πέρα από την προστασία που ο εμβολιασμός πρόσφερε τους ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο όταν η Omicron κυριαρχούσε πια, είδαμε, επίσης, ότι η προσθήκη της τρίτης δόσης φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σημαντική στο να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών.

Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 στη διάρκεια της επικράτησης της παραλλαγής Omicron συνέχισαν να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές και μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπνευστική ανεπάρκεια, σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους».

Ο ερευνητής δρ Μάικλ Μέλγκαρ του CDC επεσήμανε πως «ένα σαφές μοτίβο αναδύεται αν μελετήσει κανείς τους ασθενείς της περιόδου της Omicron και το εμβολιαστικό στάτους τους σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που κατέληξαν σε ΜΕΘ: Όσο πιο εμβολιασμένος είναι κανείς -ανεμβολίαστος, με μία δόση, με δύο δόσεις ή με τρεις δόσεις- τόσο καλύτερη είναι η έκβαση για τον ασθενή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει