Το μήλο στο μικροσκόπιο: Tα υπέρ και τα κατά

Ο καθένας από εμάς γνωρίζει πόσο ωφέλιμα είναι τα μήλα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τόσο ωφέλιμα ώστε δεν προέκυψε τυχαία η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Τα υπέρ

Τα μήλα είναι γεμάτα με διαλυτές φυτικές ίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν εντερικές διαταραχές, εκκολπωματίτιδα, αιμορροΐδες και πιθανώς μερικά είδη καρκίνου.

Βοηθούν τα επίπεδα ινσουλίνης απελευθερώνοντας τα σάκχαρα αργά στην κυκλοφορία του αίματος. Καθαρίζoυν και αποτοξινώνουν το σώμα, βοηθώντας στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. Επίσης, η πηκτίνη μήλου βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας την έκκριση ινσουλίνης.

Ενα μήλο έχει μόλις 50 έως 80 θερμίδες. Δεν υπάρχει λίπος ή νάτριο σ’ αυτό το φρούτο, από το οποίο μπορείτε να πάρετε αφθονία σε φλαβονοειδή και βιταμίνες συν φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο σε μικρότερα ποσοστά. Τα μήλα μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως πηγή καλίου, που μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς.

Τα κατά

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βρετανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο, τα μήλα μπορούν να συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Κάποιες ποικιλίες τους βοηθούν στην ανάπτυξη κοιλοτήτων, καθώς είναι πλούσια σε οξέα φρούτων που μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών από την επανειλημμένη έκθεση με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, τα μήλα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες δόσεις φυτοφαρμάκων από τα περισσότερα άλλα φρούτα και λαχανικά. Τα πιο συνηθισμένα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν στα μήλα είναι ο οργανοφώσφορος και το οργανοχλωρίδιο που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για το νευρικό, το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τέλος, οι σπόροι του μήλου στην πραγματικότητα είναι τοξικοί. Βεβαίως είναι ασφαλείς σε μικρές δόσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να συνιστούν την αποφυγή της κατανάλωσής τους από παιδιά, έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν.

Η «ετυμηγορία»

Ποια είναι η «ετυμηγορία» για το μήλο; Αν το πρόβλημα είναι η τερηδόνα, αγοράστε μια οδοντόβουρτσα. Και αν είναι τα φυτοφάρμακα φροντίστε όλοι να πλένετε καλά τα φρούτα πριν τα φάτε. Οσο για την τοξικότητα; Ποιος, αλήθεια, τρώει τους σπόρους του μήλου;

Το μήλο αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα φρούτα που υπάρχουν στον πλανήτη Γη. Απολαύστε λοιπόν ένα μήλο την ημέρα και θα κρατήσετε πραγματικά το γιατρό πέρα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει