Μήπως τα παιδιά σας δεν σάς αγνοούν σκόπιμα;

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να επικεντρωθούν σε απλά πράγματα, τόσο πολύ, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παιδιά ηλικίας 14 ετών ή και πιο μικρά δεν προσπαθούν να συγχύσουν τους γονείς τους αγνοώντας τις εντολές τους. Αυτό που συμβαίνει είναι πως τα παιδιά δεν έχουν αυτό που ονομάζουμε «περιφερειακή ευαισθητοποίηση». Κι αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά η προσοχή τους αποσπάται από κάτι τόσο απλό όσο μια διαφήμιση σε ένα λεωφορείο, ή ένα αντικείμενο στη βιτρίνα ενός καταστήματος, με αποτέλεσμα να μην ακούνε καν τι τους λένε την ίδια στιγμή οι γονείς τους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης θα μπορούσαν, επίσης, να εξηγήσουν γιατί τα παιδιά συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι ή μια τηλεοπτική εκπομπή και αγνοούν τους πάντες γύρω τους, από τους δασκάλους μέχρι τους γονείς τους, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του University College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν την περιφερική ευαισθητοποίηση σε περισσότερα από 200 άτομα διαφόρων ηλικιών και διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες τα πήγαιναν πολύ καλύτερα από τα παιδιά και τους νεαρούς εφήβους.

«Τα παιδιά έχουν πολύ λιγότερη περιφερειακή ευαισθητοποίηση από τους ενήλικες κι αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλειά τους», επισήμανε η επικεφαλής της μελέτης Nilli Lavie, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου.
«Οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και εστιάζοντας σε κάτι απλό, τα παιδιά θα αποσπαστούν από το περιβάλλον τους σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι ενήλικες. Για παράδειγμα ένα παιδί που προσπαθεί να τραβήξει το φερμουάρ στο μπουφάν του, στο δρόμο, μπορεί να μην είναι σε θέση να παρατηρήσει το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ το ανεπτυγμένο μυαλό των ενηλίκων δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Η ικανότητα για την ευαισθητοποίηση έξω από το επίκεντρο της προσοχής, αναπτύσσεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα τα μικρότερα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την “τύφλωση αποπροσανατολισμού” (inattentional blindness)», αναφέρει η Lavie και συνεχίζει:

«Για τον ίδιο λόγο, αν δεν μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας, όταν είναι απασχολημένο με κάτι, τότε ίσως είναι λάθος να υποθέσετε ότι σκόπιμα σάς αγνοεί. Αν δεν σάς απαντήσουν τα παιδιά όταν τούς ζητάτε να σταματήσουν να παίζουν ένα παιχνίδι ή όταν τούς επισημαίνετε κάποιον κίνδυνο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι απείθαρχα. Μπορεί απλά ο εγκέφαλός τους να μην έχει καταχωρίσει την πληροφορία»…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει