Μήπως το άσπρο ψωμί σας παχαίνει;

Αν παρακολουθείτε το βάρος σας, ίσως χρειαστεί να παρακολουθήσετε με προσοχή και το λευκό ψωμί που καταναλώνετε, καθώς αυτό το βασικό είδος διατροφής ευνοεί την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία.

Αυτό, βέβαια, είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, με τους γιατρούς και τους διατροφολόγους να συνιστούν την κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως.

Τώρα, οι ερευνητές παρακολούθησαν για πέντε χρόνια τις διαφορετικές συνήθειες και το βάρος περισσότερων από 9.200 αποφοίτων ισπανικών Πανεπιστημίων.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν και από τα δύο είδη, δηλαδή τόσο άσπρο ψωμί, όσο και ψωμί ολικής αλέσεως, δεν είχαν μεγάλο κίνδυνο για αύξηση του σωματικού τους βάρους. Αλλά εκείνοι που έτρωγαν μόνο άσπρο ψωμί και μάλιστα δύο ή περισσότερες μερίδες την ημέρα, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερη από μία μερίδα άσπρου ψωμιού την εβδομάδα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Δεν σημειώθηκε σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψωμιού ολικής αλέσεως και παχυσαρκίας. Αυτό ίσως να συμβαίνει εξαιτίας του τύπου των υδατανθράκων, της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και άλλων συστατικών του ψωμιού ολικής αλέσεως, σύμφωνα με τον Miguel Martinez-Gonzalez, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία και τους συνεργάτες του.

«Η κατανάλωση περισσότερων από 2 μερίδες λευκού ψωμιού την ημέρα, παρουσιάζει σημαντική άμεση συσχέτιση με τον κίνδυνο να γίνει ένα άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο», έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, στη Βουλγαρία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει