Μισή ώρα λιγότερος ύπνος την ημέρα αρκεί για απόκτηση βάρους

Η απώλεια μόλις 30 λεπτών ύπνου την ημέρα (ή μάλλον την νύχτα…) κατά τις εργάσιμες ημέρες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σωματικό βάρος και το μεταβολισμό.

Αυτό διαπιστώνει νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο.

«Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, βρήκαμε ότι απώλεια μόλις μισής ώρας ύπνου την ημέρα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη», τόνισε ο Shahrad Taheri, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Κατάρ στη Ντόχα.

«Αυτό ενισχύει προηγούμενες παρατηρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η απώλεια ύπνου είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που μπορεί να υπάρχουν μεταβολικές συνέπειες για το σώμα», λέει.

Λόγω κοινωνικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων οι άνθρωποι συχνά κοιμούνται λιγότερο τις εργάσιμες ημέρες, προσπαθώντας να κερδίσουν τον χαμένο ύπνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Όμως, ο ύπνος που χάνεται τις καθημερινές, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, που μπορεί να ξεκινήσει ή αν υπάρχει ήδη να επιδεινώσει την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

«Η απώλεια ύπνου είναι πολύ διαδεδομένη στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά μόνο κατά την τελευταία δεκαετία έχουμε συνειδητοποιήσει τις μεταβολικές συνέπειές της. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αποφυγή του ύπνου μπορεί να προσθέσει πόντους στην περίμετρο της μέσης και να επηρεάσει το μεταβολισμό και πως η ενσωμάτωση της σωστής ποσότητας και ποιότητας ύπνου στον τρόπο ζωής μας βοηθά στην απώλεια βάρους και στην προστασία από τον διαβήτη», λέει ο Taheri.

Ο καθηγητής Taheri και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 522 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ημερολόγια 7 ημερών όπου κατέγραφαν τον καθημερινό τους ύπνο και πόσος ύπνος τους έλειπε. Στην αρχή της μελέτης οι ερευνητές κατέγραψαν το ύψος και το βάρος τους, για να καθορίσουν την κατάσταση της παχυσαρκίας, μέτρησαν στην περίμετρο της μέσης τους για να καθορίσουν την κεντρική παχυσαρκία και ανέλυσαν δείγματα του αίματος νηστείας για την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Στην αρχή της μελέτης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν κανονικά κάθε βράδυ, εκείνοι που στερούνταν ύπνο είχαν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και σε έναν ορίζοντα 6 μηνών οι λιγότερες ώρες του ύπνου τους είχαν πλέον συσχετιστεί άμεσα με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σε διάστημα ενός χρόνου, για κάθε 30 λεπτά λιγότερου ύπνου κάθε ημέρα από την έναρξη του πειράματος, ο κίνδυνος παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη είχε αυξηθεί κατά 17% και 39% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν πως στο εξής όποιες παρεμβάσεις γίνονται προκειμένου να επιβραδυνθεί ή να αντιστραφεί η μεταβολική νόσος θα πρέπει να εξετάζουν εκτός των άλλων παραγόντων και τον παράγοντα του ύπνου. Συνιστούν δε βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας ύπνου, ως βασικό συστατικό της προστασίας του ατόμου από το μεταβολικό σύνδρομο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει