Tα μωρά μαθαίνουν πριν γεννηθούν, λέει νέα μελέτη

Ακόμα και πριν τη γέννησή τους τα μωρά είναι σε θέση να μάθουν μέσα από την εμπειρία, ρυθμούς και να αναγνωρίσουν τον έμμετρο λόγο, ειδικά αν προέρχεται από τη φωνή της μαμάς τους, λέει νέα μελέτη.

Για παράδειγμα, ενώ βρίσκονται μέσα στη μήτρα τα μωρά μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν ένα νανούρισμα, αν η μητέρα επαναλάβει τους στίχους όταν βρίσκεται μεταξύ της 28ης και της 34ης εβδομάδας, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infant Behavior and Development.

Για να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά σε ποια ηλικία το έμβρυο είναι πιθανό να αφομοιώσει και να διατηρήσει νέες πληροφορίες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα παρακολούθησαν 32 γυναίκες που βρίσκονταν στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Οι γυναίκες κλήθηκαν να απαγγείλουν έναν παιδικό ρυθμό δύο φορές την ημέρα μέχρι την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι μητέρες επέστρεψαν πίσω στο εργαστήριο για να προσδιοριστεί αν τα έμβρυα είχαν μάθει το ρυθμό.

Ο προσδιορισμός ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Ενώ τα μωρά μπορούν να συνδεθούν σε μια οθόνη εγκεφαλογραφήματος, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταγραφεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός εμβρύου. Αλλά οι επιστήμονες βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να λύσουν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ένα απλό καρδιακό μόνιτορ για το έμβρυο. Οπως έχουν αποδείξει προγενέστερες μελέτες, η καρδιακή συχνότητα στα έμβρυα των τελευταίων εβδομάδων πριν τη γέννηση επιβραδύνει όταν ακούγεται κάτι οικείο.

Ετσι, ενώ οι μητέρες φορούσαν ακουστικά που έπαιζαν τις «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, η φωνή μιας άλλης γυναίκας απήγγειλε το γνωστό ρυθμό ή κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα ακουστικά εμπόδιζαν τις μητέρες να ακούσουν τι ακριβώς είχαν ακούσει τα έμβρυα.

Αποδείχτηκε πως οι ρυθμοί της καρδιάς των εμβρύων που άκουγαν κάποια ξένη γυναίκα να απαγγέλλει το γνωστό ρυθμό, επιβραδύνθηκαν. Οι χτύποι της καρδιάς των εμβρύων που άκουγαν μια ξένη γυναίκα να απαγγείλει κάτι εντελώς διαφορετικό παρέμειναν ουσιαστικά οι ίδιοι.

«Ουσιαστικά ζητήσαμε από το έμβρυο να θυμηθεί αυτό που κατ’ επανάληψη του είπε η μητέρα του και το έκανε. Θα πρέπει οι μητέρες να κατανοήσουν ότι η ομιλία τους είναι πολύ σημαντική για τα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Οταν μια μητέρα μιλάει όχι μόνο ακούει το έμβρυο τι λέει, αλλά δονείται ολόκληρη η σπονδυλική στήλη», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Charlene Krueger, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Αν λοιπόν το ερώτημα είναι το πότε τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν, η απάντηση είναι πως αρχίζουν πολύ πριν γεννηθούν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα πρέπει οι μητέρες να μιλάνε συνεχώς στις κοιλιές τους σε μια προσπάθεια να κάνουν τα μωρά τους πιο έξυπνα. Οι δυνατοί συνεχόμενοι ήχοι μπορεί να προκαλέσουν στρες στο έμβρυο, λένε οι ερευνητές.

Η ομιλία δεν είναι το μόνο πράγμα που αφομοιώνουν τα μωρά όσο βρίσκονται στη  μήτρα. Μελέτες έχουν δείξει πως περίπου στην 20ή εβδομάδα της κύησης, τα αισθητήρια συστήματα για τη γεύση και την οσμή έχουν αναπτυχθεί ήδη. Και αυτό επιτρέπει στα μωρά να δοκιμάσουν μερικά από τα αγαπημένα φαγητά της μητέρας, καθώς τα θρεπτικά συστατικά περνούν μέσα στη μήτρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει