Μόσιαλος για μετάλλαξη Omicron: Με τρίτη δόση ήπια νόσηση ή καθόλου

Στη μετάλλαξη Omicron αλλά και στο πόσο προστατευμένοι είναι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ενισχυτική δόση προστατεύει να νοσήσει κάποιος ήπια ή καθόλου.

«Σημασία έχει πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας σε πραγματικές συνθήκες» είπε ο καθηγητής, σχολιάζοντας πως τα πρώτα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή δείχνουν πως μπορεί κάποιος να ασθενεί ευκολότερα, αλλά η νόσηση είναι ηπιότερη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το πιο σημαντικό είναι να δούμε τις κλινικές δημοσιεύσεις». Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό που έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με τις δύο δόσεις είναι θωρακισμένο απέναντι στην Omicron.

«Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με την Delta» είπε ο και εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με δύο δόσεις δεν θα έχουν πρόβλημα, συνόψισε συνιστώντας πως δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός.

Δείκτης οι ανεμβολίαστοι για το πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή

Σε 10 ημέρες στη χώρα μας θα έχουμε επαρκή δεδομένα, ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι για να ξέρουμε πόσο επικίνδυνη είναι η Omicron θα πρέπει να ξέρουμε τι προκαλεί στους ανεμβολίαστους. Ενώ στη μετάλλαξη Delta υπήρχε μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων, πλέον οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότεροι κι επομένως αρκετοί εμβολιασμένοι νοσούντες ασθενούν ήπια.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στην Βρετανία με την «επέλαση» της μετάλλαξης Omicron, περιγράφοντας πως δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα πέραν της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Συμπλήρωσε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχει εμβολιαστεί- ιδιαίτερα οι άνω των 60- ή έχουν κολλήσει προηγούμενες μορφές κοροναϊού.

«Οπότε είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχετικά καλή διασταυρούμενη προστασία» σχολίασε λέγοντας όμως υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία λόγω της ταχύτατης μετάδοσης και διασποράς του στελέχους αυτού. Όπως είπε αναπόφευκτο ότι όλοι λίγο ως πολύ το επόμενο διάστημα στην Βρετανία θα κολλήσουν.

Όπως εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος ακόμα κι αν είναι λιγότερο επικίνδυνο στέλεχος, θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και αυτό συνεπάγεται όπως και να έχει επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει