Μπορεί η κακή στοματική υγιεινή να προκαλέσει άνοια;

Η κακή στοματική υγιεινή και η ουλίτιδα μπορεί να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια, σύμφωνα με μελέτη της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Central Lancashire.

Παρόλο δε που και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγείας και της άνοιας, αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν ειδικά βακτήρια της ουλίτιδας στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εγκεφάλου από 10 άτομα χωρίς άνοια και 10 άτομα με άνοια και στους εγκεφάλους τεσσάρων από τα άτομα με άνοια βρήκαν το βακτήριο Porphyromonas gingivalis.

Πρόκειται για ένα βακτήριο που ενοχοποιείται για την πρόκληση της ουλίτιδας και άλλων στοματικών λοιμώξεων και το οποίο όπως φαίνεται μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στις αλλαγές του εγκεφάλου στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ, συμβάλλοντας σε συμπτώματα όπως σύγχυση και κενά μνήμης.

Καθημερινές δραστηριότητες όπως το φαγητό και το βούρτσισμα των δοντιών, καθώς και κάποιες οδοντιατρικές θεραπείες, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

«Εργαζόμαστε πάνω στη θεωρία πως όταν ο εγκέφαλος κατ’ επανάληψη εκτίθεται σε βακτήρια και/ή συντρίμμια των ούλων μας, η μετέπειτα απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο των νευρικών κυττάρων και, ενδεχομένως, σε απώλεια μνήμης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου», λέει η Δρ Sim Singhrao, ανώτερη ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Lancashire στο Πρέστον.

Η μελλοντική έρευνα έχει ως στόχο να ανακαλύψει αν το βακτήριο Ρ. gingivalis μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας δείκτης, μέσω ενός απλού τεστ αίματος, για να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο.

Προς το παρόν, απομένει να αποδειχθεί αν η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε άνοια τους υγιείς ανθρώπους. Είναι επίσης πιθανό αυτά τα βακτήρια να έχουν τη δυνατότητα να χειροτερέψουν την υφιστάμενη κατάσταση της νόσου.

Αντιδρώντας στα πορίσματα της έρευνας η Alison Cook, διευθύντρια των εξωτερικών υποθέσεων της Κοινωνίας του Αλτσχάιμερ του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία: «Υπήρξαν μια σειρά από μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ άνοιας και φλεγμονής που προκαλείται από παράγοντες όπως η κακή υγεία των δοντιών, αλλά αυτή η σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητή. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα», λέει χαρακτηριστικά.

Την αντίθεσή του στα ευρήματα της μελέτης εκφράζει και ο Δρ Simon Ridley, επικεφαλής της έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, τονίζοντας: «Δεν ξέρουμε αν η παρουσία αυτών των βακτηρίων στον εγκέφαλο συμβάλλει στην ασθένεια και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα το φαινόμενο αυτό, καθώς είναι πιθανό η μειωμένη στοματική υγιεινή και η λοίμωξη Ρ. gingivalis να είναι μια συνέπεια σε ένα μεταγενέστερο στάδιο του Αλτσχάιμερ και όχι η αιτία που μπορεί να το προκαλεί», επισημαίνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει