Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος στη διάρκεια της περιόδου;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Παρόλο που η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη σε ορισμένες ημέρες του κύκλου, το σημαντικό είναι να ξέρετε πως δεν είναι ποτέ εντελώς απούσα.

Αν και η μέθοδος του ρυθμού (ή ημερολογίου) μπορεί να είναι κατάλληλη για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, συχνά αποτυγχάνει όταν χρησιμοποιείται για την αποφυγή της εγκυμοσύνης. Τα ζευγάρια που κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις έχουν συχνά τη δυνατότητα σύλληψης αυτές τις συγκεκριμένες ημέρες.

Ο κύκλος μιας γυναίκας, αρχίζει την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως που υπολογίζεται ως πρώτη ημέρα. Παραδοσιακά, οι ημέρες από την 10η έως την 17η του μήνα (μετρώντας ως 1η την πρώτη ημέρα της περιόδου) είναι η πιο γόνιμη περίοδος της γυναίκας, οπότε η μέθοδος του ρυθμού στηρίζεται σ’ αυτήν ακριβώς τη θεωρία. Ομως, αυτή  η θεωρία αφορά τον ιδανικό (τακτικό) κύκλο που διαρκεί 28 ημέρες με την ωορρηξία να συμβαίνει στην 14η ημέρα. Πρακτικά, ωστόσο, είναι μόλις το ένα τρίτο των γυναικών (περίπου το 30%) που ταιριάζουν σ’ αυτό το μοντέλο. Ακόμα και οι γυναίκες με κανονικό κύκλο δεν έχουν πάντα ωορρηξία την ίδια μέρα σε κάθε κύκλο τους.

Η γόνιμη περίοδος της γυναίκας διαρκεί περίπου μία εβδομάδα κάθε μήνα. Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στον τράχηλο της μήτρας μέχρι μία εβδομάδα και το ωάριο είναι βιώσιμο για 24 έως 48 ώρες μετά την ωορρηξία. Το πρόβλημα είναι πως η ωορρηξία είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη. Οι έφηβες και οι γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης -δύο ομάδες που επιθυμούν λιγότερο την εγκυμοσύνη…- έχουν την πιο ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Η νόσος του θυρεοειδούς συμβάλλει, επίσης, στους ακανόνιστους κύκλους.

Στην μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, μελετήθηκε η έμμηνος ρύση 213 γυναικών ηλικίας μεταξύ 25-35, που ο κύκλος της γυναίκες έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι τακτικός. Βρήκαν πως η γόνιμη περίοδος της γυναίκας μπορεί να επεκταθεί μέχρι την ημέρα που προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η έμμηνος ρύση. Επιπλέον, βρήκαν πως μια γυναίκα μπορεί να γίνει γόνιμη νωρίτερα από την 4η ημέρα του κύκλου της και ότι το 17% των γυναικών είναι γόνιμες την 7η ημέρα.

Ως εκ τούτου, η έμμηνος ρύση δεν είναι εγγύηση ότι μια γυναίκα δεν θα μείνει έγκυος, αν έχει στη διάρκειά της σεξουαλική επαφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει