Μπορεί η μουσική να βοηθήσει τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ;

Η έρευνα έχει δείξει πως η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και αυτούς που τους φροντίζουν, μειώνοντας το άγχος και κάνοντας το κλίμα πιο ελαφρύ.

H μουσική μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους, ενώ παράλληλα βοηθά ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην επικοινωνία.

Για παράδειγμα, η μουσική μπορεί:

* Nα ανακουφίσει από το στρες

* Να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη

* Να μειώσει την διέγερση

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Σκεφτείτε σχετικά με τις προτιμήσεις του αγαπημένου σας προσώπου. Τι είδους μουσική του αρέσει; Ποια μουσική ξυπνά μνήμες από ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του; Ρωτήστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και τους φίλους του να σας προτείνουν τραγούδια που γνωρίζουν ότι αγαπάει και φτιάξτε κάποιες playlists.

Ρυθμίστε τη διάθεσή του. Για να ηρεμήσει το αγαπημένο σας πρόσωπο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή κατά τη διάρκεια της πρωινής ρουτίνας της υγιεινής, αφήστε τη μουσική να παίζει, αλλά προσέξτε να επιλέξετε τραγούδια που να είναι καταπραϋντικά. Οταν θέλετε να ανεβάσετε τη διάθεσή του, χρησιμοποιήστε τραγούδια με πιο γρήγορο ρυθμό.

Αποφύγετε την υπερδιέγερση. Κατά την αναπαραγωγή μουσικής, προσπαθήστε να εξαλείψετε τους ανταγωνιστικούς θορύβους. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση. Κλείστε την πόρτα, ρυθμίστε την ένταση του ήχου με βάση την ικανότητα ακοής του αγαπημένου σας προσώπου. Προτιμήστε μουσική που δεν διακόπτεται για διαφημίσεις, από κάποιον σταθμό, γιατί αυτές μπορεί να του προκαλέσουν σύγχυση.

Ενθαρρύνετε την κίνηση. Βοηθήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να κουνήσει τα πόδια και τα χέρια του στο ρυθμό. Αν είναι σε θέση, επιχειρήστε ακόμα και να χορέψετε μαζί του σε κάποιο ρυθμό.

Δώστε προσοχή στην ανταπόκρισή του. Αν φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερα κάποια συγκεκριμένα τραγούδια, τότε βάλτε τα να παίζουν συχνότερα. Αν πάλι δείτε να αντιδρά αρνητικά σε κάποιο απ’ αυτά τα τραγούδια, ή σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής, επιλέξτε κάτι άλλο στη θέση του.

Λάβετε υπόψιν ότι η μουσική δεν μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ή την ποιότητα ζωής του αγαπημένου σας προσώπου συγκριτικά με την ασθένεια, αλλά μπορεί να ομορφύνει τις μέρες του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει