Μπορεί το σεξ να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό;

Η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και το σεξ είναι περίπλοκη. Η κατάθλιψη μπορεί να «κλέψει» τη σεξουαλική ορμή του ανθρώπου, να τον κάνει να μείνει μακριά από κάθε σεξουαλική επιθυμία, να σταματήσει να νοιώθει ελκυστικός.

Από την άλλη πλευρά, πολλές πτυχές του σεξ μπορεί να βοηθήσουν στην ώθηση της διάθεσής σας και να ενεργήσουν ως ένα εργαλείο που θα απομακρύνει την κατάθλιψη.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το σπέρμα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Εκτός αυτού μπορεί να τονώσει τις ορμόνες και τις χημικές ενώσεις που σχετίζονται με τη διάθεση στις γυναίκες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση της κατάθλιψης και του σεξ (πιο συγκεκριμένα τη σχέση κατάθλιψης και σπέρματος) σε κάποια τεστ που έκαναν με φοιτήτριες. Διαπίστωσαν ότι εκείνες που χρησιμοποίησαν προφυλακτικό και κατά συνέπεια εκτέθηκαν λιγότερο στο σπέρμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικές σε σχέση με εκείνες που δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική πράξη. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικά, όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα έμεναν χωρίς σεξ (κατά συνέπεια όσο λιγότερο εκτίθεντο στο σπέρμα) τόσο περισσότερες πιθανότητες παρουσίασαν να είναι καταθλιπτικές.

Τα αποτελέσματα μιλούν συγκεκριμένα για τα οφέλη που έχει το σεξ στις γυναίκες ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της διάθεσής τους, επειδή οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους κατάθλιψη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ισχύουν εξίσου και για τους άνδρες.

«Τα στοιχεία μας για τους άνδρες, δείχνουν ότι η σεξουαλική πράξη τους ανεβάζει τη διάθεση. Στην περίπτωσή τους η χρησιμοποίηση ή όχι του προφυλακτικού δεν έδειξε να δημιουργεί κάποια διαφορά, ωστόσο οι άνδρες που είχαν καιρό να κάνουν σεξ εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικοί», λέει η δρ Rebecca Burch, μία από τις κύριες συντάκτριες της μελέτης, ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Oswego.

Η δρ Burch και οι συνεργάτες της αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του σεξ. Για παράδειγμα, γεννάται το ερώτημα: Oι άνδρες που δεν κάνουν σεξ, έχουν κατάθλιψη λόγω της έλλειψης του σεξ, ή δεν κάνουν σεξ λόγω των παρενεργειών της κατάθλιψης;

Ωστόσο, η παραπάνω μελέτη δεν σημαίνει πως πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν σημαία τους το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Αλλωστε, το επικίνδυνο σεξ έχει συσχετιστεί με αρνητική αυτοεκτίμηση. Μπορεί η επίδραση του σπέρματος στη βελτίωση της διάθεσης να είναι θετική, αλλά η δρ Burch τονίζει πως «το σεξ χωρίς προφυλάξεις μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα», γεγονότα με απείρως σοβαρότερες συνέπειες για τη ζωή, από την έλλειψη ερωτικής διάθεσης που μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Εξάλλου, όπως σημειώνει, ακόμα και με το προφυλακτικό τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να εξακολουθήσουν να επωφελούνται από το σεξ και το συναισθηματικό δέσιμο που προέρχεται από μια σχέση οικειότητας.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης στη σεξουαλική σχέση

Εάν η κατάθλιψη σάς κρατάει μακριά από την σεξουαλική επιθυμία, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε:

Διαχειριστείτε την κατάθλιψη. Αν και δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή της κατάθλιψης του ερωτικού σας παρτενέρ, μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή. Η διαχείριση της κατάθλιψης είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος για να επιστρέψετε σε μια ενεργή σεξουαλική ζωή.

Τσεκάρετε τυχόν παρενέργειες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η έλλειψη ανταπόκρισης αποτελούν παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών, γι’ αυτό μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές εκτός φαρμάκων. Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί, επίσης, να είναι παρενέργεια των επιλογών του τρόπου ζωής σας, όπως για παράδειγμα της τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Αποπλανήστε τον (ή αποπλανήστε την). Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μια μικρή αποπλάνηση είναι το μόνο που χρειάζεται. Πειραματιστείτε ή χρησιμοποιήστε κάποιες παραδοσιακές τεχνικές (λουλούδια, κεριά, σέξι ρούχα) που θα μπορούσαν να σάς ανεβάσουν την ερωτική διάθεση.

Προγραμματίστε μια ημερομηνία. Η κατάθλιψη μπορεί να σας αφήσει με μειωμένη επιθυμία για σεξ. Προγραμματίστε μια ημερομηνία στην οποία θα αναγκαστείτε και οι δύο να κάνετε μια έξτρα προσπάθεια για να αναθερμάνετε τη σχέση σας. Σιγουρευτείτε πως σχεδιάζετε μια δραστηριότητα που να αρέσει και στους δύο ή να τη βρίσκετε και οι δύο χαλαρωτική. Και μην ξεχνάτε, ότι η ίδια η αναμονή είναι αφροδισιακό.

Χαλαρώστε. Το άγχος πηγαίνει χέρι-χέρι με την κατάθλιψη. Γι’ αυτό προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Ενα χαλαρωτικό μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε σέξι.

Με λίγη δημιουργικότητα και αρκετή προσπάθεια, σύντομα θα είστε ξανά σε θέση να έρθετε κοντά με τον/την σύντροφό σας και να απολαύσετε ξανά τις τονωτικές επιδράσεις του σεξ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει