Μπορεί το σεξ να λογαριάζεται ως άσκηση;

Από την δεκαετία του 1950, ακόμα, είχε ζητηθεί από ζευγάρια να φορέσουν μανσέτες αρτηριακής πίεσης, μάσκες οξυγόνου και άλλα παρόμοια αντικείμενα την ώρα του σεξ για να ποσοτικοποιηθούν επιστημονικά οι επιπτώσεις του.

Η εστίαση είχε συχνά να κάνει με το φόβο ότι μπορεί το σεξ να σκοτώσει, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή. Ευτυχώς, οι μελέτες έδειξαν ότι σε γενικές γραμμές μπορεί οι δείκτες της καρδιάς να αυξάνονται κατά τη συνουσία, αλλά αυτό συμβαίνει μέχρι ένα ανεκτό για τον άνθρωπο επίπεδο. Σε μια μελέτη του 2008 οι ρυθμοί της καρδιάς ατόμων μέσης ηλικίας ανέβηκε κατά 21 παλμούς το λεπτό στους άνδρες και 19 στις γυναίκες τη στιγμή του οργασμού, ποσά που ήταν περίπου ίδια με αυτά που θα συνέβαιναν αν οι άνθρωποι έκαναν επιτόπια άλματα.

Ο κίνδυνος για καρδιακή ανακοπή από το σεξ στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρός, αν και οι στατιστικές έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερος αν η πράξη είναι εξωσυζυγική.

Το ζήτημα του σεξ ως άσκηση, ωστόσο, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο.

«Υπάρχουν αυτοί οι μύθοι, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που υποστηρίζει πως το σεξ καίει τουλάχιστον 100 θερμίδες τη φορά», ανέφερε ο Αντώνης Καρέλης, καθηγητής της επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ, που ανέλαβε τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Plos One σχετικά με το πόση είναι στην πραγματικότητα η ενέργεια που ξοδεύεται κατά τη διάρκεια του σεξ.

Για να τεστάρουν αυτές τις υποθέσεις, ο καθηγητής και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 21 νεαρά ετερόφυλα ζευγάρια από την περιοχή του Μόντρεαλ που τα έβαλαν να κάνουν τζόγκινγκ ή να τρέξουν σε διάδρομο για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ενεργειακές τους αντοχές και να κάνουν τις υπόλοιπες μετρήσεις που απαιτούνταν, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να συγκρίνουν τις σωματικές απαιτήσεις του σεξ.

Οι επιστήμονες έδωσαν την επόμενη ημέρα στους εθελοντές ένα περιβραχιόνιο, το οποίο παρακολουθούσε το Μεταβολικό Ενεργειακό Ισοδύναμο (ΜΕΤ) δηλαδή το μεταβολικό κόστος της φυσικής δραστηριότητας ή αλλιώς το πόσο οξυγόνο προσλαμβάνει το σώμα ανά κιλό βάρους κάθε λεπτό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ζήτησαν από τα ζευγάρια να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία σεξουαλική πράξη την εβδομάδα για ένα μήνα, φορώντας τα περιβραχιόνια και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για το πώς τους έκανε να νοιώθουν η κάθε σεξουαλική τους συνεύρεση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ειδικά σε σύγκριση με το τρέξιμο στον διάδρομο.

Οταν οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν, ήταν σαφές πως το σεξ θεωρήθηκε ως «μέτρια άσκηση», με δραστηριότητα 6 ΜΕΤ για τους άνδρες και 5.6 ΜΕΤ για τις γυναίκες. Αυτοί οι αριθμοί ισοδυναμούσαν με ένα διπλό στο τένις ή με το περπάτημα σε μια ανηφόρα. Το τρέξιμο στον διάδρομο αντίθετα ήταν πιο έντονη δραστηριότητα, καθώς άγγιξε τα 8.5 ΜΕΤ για τους άνδρες στη μελέτη και τα 8.4 ΜΕΤ για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές των δραστηριοτήτων υπήρξαν και κάποιοι άνδρες που χρησιμοποίησαν περισσότερη ενέργεια για ένα σύντομο χρόνο στη διάρκεια του σεξ απ’ ό,τι στο τρέξιμο στο διάδρομο, αλλά ήταν η μειοψηφία.

Το σεξ έκαψε επίσης 4 θερμίδες ανά λεπτό στους άνδρες και 3 ανά λεπτό στις γυναίκες κατά τη σεξουαλική πράξη που διήρκεσε από 10 έως 57 λεπτά στο σύνολό της (ο μέσος όρος ήταν 25 λεπτά). Οι άνδρες είχαν κάψει περίπου 9 θερμίδες έναντι 7 των γυναικών στο διάδρομο.

Επομένως, σύμφωνα με τα στοιχεία, το σεξ μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική άσκηση και μάλιστα το 98% των εθελοντών ανέφερε ότι ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό από το τρέξιμο (το υπόλοιπο 2% προφανώς θα… ξεμείνει από ταίρι λίαν συντόμως…).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει