Μπορεί ο χυμός πορτοκαλιού να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου;

Τις διαθέσιμες αποδείξεις που συνδέουν τον χυμό πορτοκαλιού με τη χημειοπροφύλαξη του καρκίνου εξετάζουν ερευνητές που ασχολούνται με τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη νόσο.

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο σημαίνει αντιστροφή, καταστολή ή πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου με τη χρήση φυσικών, συνθετικών (παρασκευασμένων εργαστηριακά) ή βιολογικών παραγόντων.

Οι ερευνητές προχώρησαν ουσιαστικά στην αναθεώρηση ενός άρθρου που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Nutrition and Cancer των εκδόσεων Routledge, με τίτλο «Χυμός πορτοκαλιού και Χημειοπροφύλαξη». Το άρθρο ασχολείται με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη διαδικασία, την πιθανή τοξικότητα από το χυμό πορτοκαλιού και τα διαθέσιμα στοιχεία από την άποψη της τεκμηριωμένης ιατρικής.

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει πολλές πιθανές θετικές επιδράσεις όταν πρόκειται για τον καρκίνο, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από τα φλαβονοειδή, όπως είναι η εσπεριτίνη και η ναρινγενίνη. Τα στοιχεία από προηγούμενες μελέτες που έγιναν στο εργαστήριο, έδειξαν πως ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά, καθώς και ότι βοηθά στη χημειοπροφύλαξη για τον καρκίνο του μαστού, του ήπατος και του παχέος εντέρου. Οι βιολογικές επιδράσεις του χυμού πορτοκαλιού στο εργαστήριο έδειξαν ότι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του χυμού, που εξαρτάται από τις φυσιολογικές συνθήκες των πορτοκαλιών, όπως το κλίμα, το έδαφος, η ωρίμανση του φρούτου και η αποθήκευσή του μετά τη συγκομιδή.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πιθανή τοξικότητα του χυμού πορτοκαλιού, αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες, ειδικά για τα παιδιά, τους υπερτασικούς, όσους έχουν πρόβλημα στα νεφρά και τους διαβητικούς. Η υπερβολική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού για τα άτομα απ’ αυτές τις ομάδες μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς επιπτώσεις, υπερκαλιαιμία, ενώ έχει συνδεθεί τόσο με τροφικές αλλεργίες όσο και με βακτηριακά κρούσματα, σε περιπτώσεις που ο χυμός δεν είναι παστεριωμένος.

«Η υπερβολική πρόσληψη οποιασδήποτε τροφής, ακόμα και της πιο υγιεινής, μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση οξειδωτικής ανισορροπίας», αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν πως μια πιο επισταμένη έρευνα θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να καθορίσει τη βιολογική σχέση ανάμεσα στο χυμό πορτοκαλιού και τη χημειοπροφύλαξη του καρκίνου και να διευκρινιστούν θέματα όπως το είδος της ποικιλίας και η ποσότητα που καταναλώνεται.

«Ο χυμός πορτοκαλιού θα μπορούσε να συμβάλλει στην χημειοπροφύλαξη, σε κάθε στάδιο της έναρξης και εξέλιξης της ασθένειας. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές επιδράσεις του είναι η αντιγενοτοξική και αντιμεταλλαξιογόνος δράση του, που παρουσιάστηκε σε καλλιεργηθέντα κύτταρα, τόσο στα τρωκτικά όσο και στους ανθρώπους», καταλήγουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει