Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του άγχους;

Εχετε συχνά πονοκέφαλο, τάση για γκρίνια, αϋπνίες ή μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία; Εχετε σκεφτεί ότι το άγχος μπορεί να είναι ο πραγματικός ένοχος; Το στρες επηρεάζει την υγεία ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Τα συμπτώματα του στρες μπορούν να επηρεάσουν το σώμα μας, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Το να είναι κανείς σε θέση να αναγνωρίσει τα κοινά συμπτώματα του άγχους μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τη διαχείρισή τους. Το άγχος που θα αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Ας δούμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επιδράσεις του άγχους στο σώμα, τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας:

stress

Διαχείριση του στρες

Εάν έχετε συμπτώματα άγχους, πρέπει να λάβετε μέτρα για να το διαχειριστείτε. Αν το καταφέρετε θα έχετε πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Ερευνήστε τις στρατηγικές διαχείρισης του άγχους όπως:

* Σωματική δραστηριότητα

* Τεχνικές χαλάρωσης

* Στοχασμός

* Γιόγκα

* Tai chi

Επίσης, σιγουρευτείτε πως κοιμάστε αρκετά, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και αποφύγετε τη χρήση καπνού και την υπερβολική καφεΐνη και κατανάλωση αλκοόλ.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι το άγχος είναι η αιτία ή αν έχετε πάρει μέτρα ελέγχου του άγχους, αλλά τα συμπτώματά σας συνεχίζονται, τότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα θελήσει να τσεκάρει μήπως υπάρχουν κι άλλες πιθανές αιτίες.

Επίσης, αν έχετε πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα αν αυτό συμβεί κατά τη σωματική δραστηριότητα ή συνοδεύεται από δύσπνοια, εφίδρωση, ζάλη, ναυτία ή πόνο που επεκτείνεται στον ώμο και το χέρι σας, ζητήστε άμεσα βοήθεια. Πολλές φορές αυτά τα σημάδια τα μπερδεύουμε με το άγχος, αλλά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής και όχι απλώς συμπτώματα άγχους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει