Μπορούν τα προϊόντα ολικής αλέσεως να συμβάλλουν στη μακροζωία;

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας προτρέπουν εδώ και πολύ καιρό τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τα επεξεργασμένα δημητριακά με αυτά ολικής αλέσεως και τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να τους κάνει να ζήσουν περισσότερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα είχαν 20% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες ή καθόλου μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Οσο υψηλότερη είναι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας, κυρίως οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο», είπε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Qi Sun, επίκουρος καθηγητής της διατροφής στο Χάρβαρντ.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως ονομάζονται έτσι επειδή περιέχουν το σύνολο του πυρήνα του κόκκου, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου (εξωτερικός φλοιός), του φύτρου (πυρήνας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά) και ενδοσπέρμιο (μεσαίο στρώμα). Οι τροφές ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν το αλεύρι ολικής αλέσεως, το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι και το ολικής αλέσεως καλαμποκάλευρο.

Όταν οι κόκκοι είναι ραφιναρισμένοι, έχουν αλεσθεί και η διαδικασία αυτή αφαιρεί το πίτουρο και το φύτρο, καθώς επίσης και φυτικές ίνες, σίδηρο και πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β. Το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και το αλεύρι είναι όλα επεξεργασμένα δημητριακά.

Ο δρ Sun και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα ευρήματα 12 δημοσιευμένων μελετών, καθώς και δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι μελέτες περιελάμβαναν σχεδόν 800.000 άνδρες και γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι μελέτες καλύπτουν μία περίοδο από το 1971 έως το 2010 και κατά τη διάρκειά τους καταγράφηκαν 90.000 θάνατοι.

Η μελέτη δεν μπόρεσε να δείξει μια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αλλά η αναθεώρηση έδειξε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε κατά 25% όταν οι άνθρωποι είχαν τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως (48 γραμμάρια συνολικά) καθημερινά, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες ή καθόλου μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο φάνηκε να μειώνεται κατά περίπου 15%, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο Sun είπε ότι υπάρχει εξήγηση για το λόγο που η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανάτου. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Οι φυτικές ίνες κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται πλήρης και χορτάτος, οπότε μπορεί να καταναλώσει λιγότερες θερμίδες, να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να έχει χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, ο Sun δήλωσε ότι οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες που παραμελούν τα οφέλη για την υγεία από τα δημητριακά ολικής αλέσεως «θα πρέπει να υιοθετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή,» λόγω πιθανού υψηλότερου κινδύνου καρδιακής νόσου.

Για να πάρουν 48 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως, οι άνθρωποι σύμφωνα με τον Sun θα μπορούσαν να φάνε για παράδειγμα τρεις φέτες ψωμί ολικής αλέσεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει