Θα μπορούσε η νέα γρίπη των πτηνών να προκαλέσει πανδημία;

Ενα νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών δείχνει σημάδια προσαρμογής στα θηλαστικά και τους ανθρώπους προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας.

Μια γενετική ανάλυση του ιού της γρίπης των πτηνών που είναι υπεύθυνος για τον πρόσφατο θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων στην Κίνα, δείχνει πως ο ιός εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται στα ανθρώπινα κύτταρα και το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση μιας νέας παγκόσμιας πανδημίας γρίπης.

Μια συλλογική μελέτη που διενεργήθηκε από ένα γκρουπ ερευνητών με επικεφαλής τον Μασάτο Τασίρο του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων και τον Γιοσιχίρο Καγουόκα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο παρουσιάστηκε στο περιοδικό Eurosurveillance. Το γκρουπ των ερευνητών εξέτασε τις γενετικές αλληλουχίες των στελεχών του H7N9 από τέσσερα ανθρώπινα θύματα του ιού, καθώς και δείγματα που προέρχονται από πτηνά που ενδημούν στα περίχωρα της Σαγκάης.

«Τα ανθρώπινα στελέχη, αλλά όχι και αυτά των πτηνών, έχουν μια πρωτεϊνική μετάλλαξη που επιτρέπει την αποτελεσματική ανάπτυξη στα ανθρώπινα κύτταρα κι αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια θερμοκρασία που αντιστοιχεί στην ανώτερη αναπνευστική οδό των ανθρώπων, η οποία είναι χαμηλότερη απ’ αυτή που συναντάμε στα πτηνά», είπε ο Καγουόκα, που είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη γρίπη των πτηνών.

Τα ευρήματα που προέρχονται από γενετικές αλληλουχίες που έχουν κατατεθεί από Κινέζους ερευνητές σε μια διεθνή βάση δεδομένων παρέχουν κάποιες από τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με ένα ανησυχητικό νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, τα πρώτα ανθρώπινα θύματα του οποίου αναφέρθηκαν στις 31 Μαρτίου από το Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Μέχρι τώρα από το νέο ιό έχουν ασθενήσει τουλάχιστον 33 άτομα και έχουν πεθάνει εννέα. Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς τις πιθανότητες πρόκλησης πανδημίας, οι ενδείξεις πως ο ιός προσαρμόζεται σε θηλαστικά και ιδίως σε ανθρώπους – ξενιστές είναι αλάνθαστες», λέει ο Καγουόκα.

«Η πρόσβαση στις γενετικές πληροφορίες των ιών – προσθέτει – είναι αναγκαία για να κατανοήσουμε πώς ο ιός εξελίσσεται, αλλά και για να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο υποψήφιο για την πρόληψη της λοίμωξης».

Ο ιός της γρίπης εξαρτάται από την ικανότητά του να προσδεθεί και να επιτάξει τα ζωντανά κύτταρα του ξενιστή του, ώστε να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί αποτελεσματικά. Η γρίπη των πτηνών σπάνια προσβάλλει τους ανθρώπους, όμως κάποιες φορές μπορεί να προσκολληθεί σ’ αυτούς και να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

«Αυτοί οι ιοί έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ιών της γρίπης των θηλαστικών, τα οποία πιθανώς συμβάλλουν στην ικανότητά τους να μολύνουν τους ανθρώπους και να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα πανδημίας», είναι το συμπέρασμα του Καγουόκα και της ομάδας του, όπως αναπτύσσεται στην έκθεσή τους στο Eurosurveillance.

Ο Καγουόκα,  μέλος της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν – Μάντισον, που συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, εξηγεί πως η πλειοψηφία των ιών στη μελέτη που έκανε αυτός και οι συνεργάτες τους, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα πτηνά εμφάνισαν μεταλλάξεις στην επιφάνεια της πρωτεΐνης «αιμοσυγκολλητίνη», την οποία το παθογόνο χρησιμοποιεί για να δεσμεύσει τα κύτταρα του ξενιστή. Αυτές οι μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον Καγουόκα, επιτρέπουν να μολυνθούν τα ανθρώπινα κύτταρα πιο εύκολα.

Επιπλέον, τα στελέχη από ασθενείς που παρατηρήθηκαν, περιείχαν και άλλες μεταλλάξεις που επέτρεπαν στον ιό να αντιγραφεί αποτελεσματικά μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ίδια μετάλλαξη, σημειώνει ο Καγουόκα, επιτρέπει στον ιό της γρίπης να ευδοκιμήσει και σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Είναι στα κύτταρα της μύτης και του λαιμού όπου η γρίπη εφαρμόζει τυπικά μια αποφασιστική… λαβή στα θηλαστικά ή σε έναν ανθρώπινο ξενιστή.

Ο Καγουόκα και οι συνάδελφοί του αξιολόγησαν την ανταπόκριση του νέου στελέχους στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γρίπης και ανακάλυψαν πως ένα από τα πιο συνηθισμένα αντιγριπικά, οι αναστολείς διαύλων ιόντων, οι οποίοι συγκρατούν με επιτυχία τον ιό στα κύτταρα, δεν θα ήταν αποτελεσματικό στην περίπτωσή του. Το νέο στέλεχος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα άλλο παρόμοιο κλινικά αντιγριπικό φάρμακο, την οσελταμιβίρη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει