Μύρτιλλο: Πηγή αιώνιας νεότητας

Το μύρτιλλο ή Vaccinium myrtillus (στα λατινικά), είναι φτιαγμένο από ένα μικρό, μπλε μούρο, που έχει χρησιμοποιηθεί ιατρικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Οπως και οι στενοί του συγγενείς, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μύρτιλλο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της διάρροιας, της φλεβίτιδας, της  φλεγμονής της βλεννώδους μεμβράνης και της σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία των ματιών.

Το μύρτιλλο περιέχει φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανοσίδες, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε φρούτα σκούρας φλούδας και δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα. Αυτές οι ανθοκυανοσίδες πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον εν μέρει ο λόγος που το μύρτιλλο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία διαταραχών των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ο καταρράκτης. Σε μία ιταλική μελέτη, ο συνδυασμός των εκχυλισμάτων μύρτιλλου και βιταμίνης Ε σταμάτησε την εξέλιξη του καταρράκτη στο 97% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Το μύρτιλλο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της νυχτερινής όρασης. Βρετανοί πιλότοι στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έτρωγαν μαρμελάδα μύρτιλλου πριν από την πτήση το βράδυ, υποστηρίζοντας ότι αυτό τους έδινε καλύτερη όραση. Κάποια έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι οι πιλότοι έλεγαν την αλήθεια και ότι το μύρτιλλο μπορεί να βοηθούσε τα μάτια τους να προσαρμοστούν στις διαφορετικές εντάσεις φωτός γρηγορότερα.

Στην Ευρώπη, ένα εκχύλισμα μύρτιλλου που ονομάζεται Vaccinium myrtillus Anthocyanoside (VMA) είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οίδημα, φλεβίτιδα, πόνο, κνησμό και έλκη του δέρματος στα πόδια. Θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του Raynaud, μια κατάσταση που προκαλεί μούδιασμα και πόνο στα εξωτερικά άκρα (δάχτυλα χεριών και των ποδιών, τη μύτη) κατά την έκθεση στο κρύο. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μύρτιλλου βοηθούν στη μείωση του άγχους στα τριχοειδή αγγεία και στη χαλάρωση  των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία βοηθούν να ρέει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος. Επειδή το μύρτιλλο ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, χρησιμοποιείται επίσης για να αποφευχθούν οι μώλωπες.

Το μύρτιλλο βοηθά στην καλή κυκλοφορία και ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών. Ετσι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή του οξυγονωμένου αίματος προς την καρδιά. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μύρτιλλου, επίσης, λειτουργούν για τη μείωση της συνολικής φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των ούλων, που έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Tο μύρτιλλο έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για να διευκολύνει τη γαστρεντερική δυσφορία. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα στην Αγγλία, η κατανάλωση μύρτιλλου ανακατεμένου με μέλι ήταν μια δημοφιλής θεραπεία για τη διάρροια. Σήμερα, η Επιτροπή Ε, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αξιολογεί φυτικά φάρμακα στη Γερμανία, υποστηρίζει το μύρτιλλο ως θεραπεία για τη διάρροια. Η Επιτροπή συνιστά επίσης μύρτιλλο για τη θεραπεία των ελκών στο στόμα. Το μύρτιλλο πιστεύεται ότι έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες, καθώς αρχικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία και για τα έλκη του πεπτικού. Το μύρτιλλο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία του διαβήτη, της ινοκυστικής μαστοπάθειας, καθώς και για την επώδυνη εμμηνόρροια.

Το μύρτιλλο είναι διαθέσιμο σε βάμματα και κάψουλες. Μια κάψουλα 80 έως 160-χιλιοστόγραμμα με τυποποιημένο εκχύλισμα έως 25% ανθοκυανίνης, που λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, είναι η συνήθης δοσολογία. Μπορείτε επίσης να φάτε φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλλα, αν μπορείτε να τα βρείτε.

Το μύρτιλλο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ζάλη ή πονοκεφάλους, αλλά τέτοιες αναφορές είναι σπάνιες. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή βότανα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, που προκαλούν διάρροια, ή αραιώνουν το αίμα, θα πρέπει να λαμβάνουν μύρτιλλο με επιφύλαξη, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τις επιδράσεις από αυτά τα βότανα και τα φάρμακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει